Redelijk woningaanbod voor startende eenverdieners

Foto: Image by Solomon Rodgers from Pixabay

Het is voor veel mensen steeds lastiger om een huis te kopen. Dat komt door stijgende huizenprijzen en strengere hypotheekregels. Hoe zit dat op Flakkee?

Door Sam Fish

Onderzoeksbureau Calcasa zocht uit hoe het per gemeente gesteld is voor huizenkopers. Local Focus heeft de uitkomst samengevat en gepubliceerd. In een handige digitale kaart is goed te zien hoe het ervoor staat per inkomen. Het gaat hierbij om startende eenverdieners.

Onderzoek

Calcasa is gespecialiseerd in data-analyse op het gebied van vastgoed. Zij bekeken voor elke gemeente de huizenprijzen, hypotheekeisen en andere relevante gegevens. De uitkomst is verdeeld over drie inkomens. Een bruto jaarinkomen van 25.000 euro, dat zou gelijk zijn aan een startende brandweerman of verpleegkundige. Een bruto jaarinkomen van 36.000 euro, een startende politieagent of leraar. En tot slot het bruto jaarinkomen van 47.000 euro, het inkomen van een gemiddelde brandweerman of verpleegkundige met 10 jaar ervaring.

Uitkomst

Ook Goeree-Overflakkee is meegenomen in dit onderzoek. Daaruit blijkt dat iemand met een bruto jaarinkomen van 25.000 euro in aanmerking komt voor 1,9 procent van de koophuizen op het eiland. Voor 36.000 euro per jaar is dat al 7,1 procent. En met een bruto jaarinkomen van 47.000 euro kun je kiezen uit 23,5 procent van de woningen op Goeree-Overflakkee.

Wil je liever je eerste woning buiten het eiland kopen? Dan kun je het best naar het noorden of zuiden vertrekken. In Dongeradeel, Delfzijl, Pekela, Heerlen en Vaals zijn de meeste woningen beschikbaar. Ook in studentensteden als Wageningen en Delft zijn relatief veel huizen beschikbaar voor mensen met een bruto jaarinkomen van 25.000 euro.

Reacties