De 110 is en blijft de uitdaging

Foto: Sam Fish

De Omloop van Goeree-Overflakkee is al jaren een begrip op en zelfs (ver) buiten het eiland. Sterker nog, het evenement vindt dit jaar alweer voor de 28ste keer plaats! Maar dat gebeurt niet vanzelf.

“Mensen denken soms dat het een kwestie is van een start en finish maken, maar er komt een hoop bij kijken,” vertelt Arna de Wit, secretaris van de organisatie. “Allereerst hebben we de benodigde vergunningen nodig van de gemeente. Zonder die dingen mogen we niks doen. En daarna moeten we het evenement financieel rond zien te krijgen; we moeten materialen huren voor tijdens de wandeltocht en dat kost aardig wat. Gelukkig hebben we sponsoren, maar daar moeten we het ook echt van hebben.”

De opbrengst van de Omloop gaat namelijk niet naar de Omloop van volgend jaar, maar naar een goed doel. “We hebben een paar jaar geleden een contract getekend met het Sofia Kinderziekenhuis, dus zij zijn vijf jaar lang het goede doel waar de opbrengst van de sponsorloop naartoe gaat,” vertelt Arna. “Voorgaande jaren hadden we ook wat kleinere doelen naast het hoofddoel, maar er ging te veel tijd inzitten voor de organisatie om het geld te verdelen en om contracten op te stellen met die doelen. De tijd die we daar aan besteedden kunnen we nu stoppen in het evenement zelf en dat is ook belangrijk.”

LEES OOK: Flakkeese vlog-tweeling komt met eigen kledinglijn

Nieuw
Doordat de Omloop al heel wat jaartjes mee gaat is het de taak aan de organisatie om het elk jaar weer leuk te maken. “We zijn natuurlijk met de start en finish verhuisd van Ooltgensplaat naar Middelharnis, omdat er in Middelharnis toch meer mensen op afkomen,” zegt Arna eerlijk. “Ook hebben we de afgelopen jaren een groot aantal wandeltochten toegevoegd met en kortere afstand zodat de Omloop voor meer mensen te doen is. We merken dat die nieuwe afstanden heel erg in de smaak zijn gevallen. We hebben dit jaar dan ook een wandeling van 20 kilometer toegevoegd aan het evenement. Maar daarnaast wordt er dit jaar ook veel meer georganiseerd langs de route. Bij elk dorp is wel iets te doen.”

Reacties