Wie is dé amateurscheidsrechter van het jaar?

Foto: Pixabay; Alexander Fox

De KNVB zijn ook dit seizoen weer opzoek naar de beste (assistent-)scheidsrechter van het jaar. Dit doen ze met een verkiezing.

Van 5 september tot en met 8 oktober kunnen scheidsrechters genomineerd worden via het bijbehorende platform. Met de verkiezing willen de KNVB en ARAG aandacht vragen voor het belang van fairplay op de voetbalvelden.

De verkiezing is dit jaar overigens uitgebreid. Er is extra aandacht voor vrouwelijke scheidsrechters. En er is een categorie voor aanstormend talent tot en met 18 jaar. Na de nominatieperiode kan er tot en met 13 november gestemd worden via de website van de organisatie. Uit elke provincie wordt er per categorie een winnaar geselecteerd voor de selectiefase.

Jury

Een vakkundige jury beoordeelt alle kandidaten in de selectiefase. Deze jury bestaat uit scheidsrechters Bas Nijhuis en Franca Overtoom. Voetbaljournalist en columnist Sjoerd Moussou en ARAG-CEO Marc van Erven sluiten zich bij hen aan. “We hebben vorig seizoen ontzettend veel plezier beleefd aan het jureren,” vertelt Nijhuis. “Dat blijkt ook wel uit het feit dat we het aantal categorieën hebben uitgebreid. We zijn ervan overtuigd dat ook dit jaar weer een groot aantal scheidsrechters wordt genomineerd.”

Franca Overtoom is het met hem eens. “Er zijn nog te weinig vrouwelijke scheidsrechters,” voegt ze toe. “En dat terwijl vrouwenvoetbal flink in de lift zit. Met deze verkiezing willen we een signaal afgeven dat ook de vertegenwoordiging van vrouwen in de arbitrage belangrijk is voor de ontwikkeling van het voetbal in Nederland.”

Zonder scheidsrechter geen wedstrijd

Etienne Wettingfeld won vorig jaar in de categorie ‘verenigingsscheidsrechter van het jaar’. “Het winnen van deze titel was een bevestiging van de passie en toewijding waarmee ik elke wedstrijd fluit. Deze verkiezing is zoveel meer dan een erkenning voor de scheidsrechter,” vindt hij. “Het is ook een stukje bewustwording van fairplay en respect op het veld.”

De scheidsrechter is een onmisbare schakel in de ruim 30.000 wedstrijden die elk weekend worden gespeeld. Samen met spelers, trainers en supporters zorgt de scheidsrechter ervoor dat wedstrijden volgens de regels en met fairplay verlopen. Dat vraagt besluitvaardigheid en leiderschap van de scheidsrechter. Een scheidsrechter moet mentaal en fysiek fit zijn en bovenal zorgen voor spelplezier. Het belang van fairplay mag volgens de KNVB nooit worden onderschat. Het vormt de ruggengraat van elke wedstrijd en zorgt voor een sfeer van wederzijds respect tussen teams.

Dag van de Fairplay

De verkiezing kent op 6 januari 2024 zijn hoogtepunt tijdens de Dag van de Fairplay. Dit is een jaarlijks terugkerende dag vol workshops en trainingen voor amateurscheidsrechters in Nederland. ARAG heeft deze dag samen met de KNVB in het leven geroepen. De juridisch probleemoplosser staat samen met de KNVB voor fairplay op de Nederlandse voetbalvelden en in de maatschappij. ARAG ondersteunt daarom al meer dan 12,5 jaar voetbalscheidsrechters in Nederland in de uitoefening en ontwikkeling van hun vak.

Cookieinstellingen