Vijftig jaar zwemsport in de Staver in Sommelsdijk

Foto: PR Zwemclub de Schotejil

Op 1 maart 1972 werd zwemclub de Schotejil opgericht. En dus viert de club dit jaar haar vijftigste verjaardag met een groot feest op 24 juni.

De naam Schotejil werd bedacht door één van de eerste leden, Jan Campfens. Schotejil is in het dialect een stekelbaarsje.  

Vanaf de oprichting in 1972 tot 1988 werd getraind en gezwommen in het 3-baans 20m-bad aan de Julianaweg te Middelharnis. In 1973 werd de Haringvliet Oversteek voor de eerste keer door de vereniging georganiseerd. Destijds werd gestart vanaf de ‘Hoornse Hoofden’ vlak voor de kust van Voorne-Putten. De finish was in de buitenhaven van Middelharnis aan het Havenhoofd van Middelharnis. Afstand: ca. 4 kilometer. Ook in 1974 en 1975 organiseerde De Schotejil de Haringvliet Oversteek.

De beginjaren

In de beginjaren ging het de Schotejil sportief gezien voor de wind. Dit blijkt wel uit het feit, dat in 1978 voor de vijfde maal op rij de Eilandbeker werd gewonnen. In februari 1983 kwam De Schotejil voor het eerst officieel uit in één van de KNZB competities. In die beginperiode zwom de Schotejil in één van de regionale districtsafdelingen. Vanaf 1988 kreeg De Schotejil het zwembad van de Staver als thuisbasis. In dit bad wordt sindsdien door de week’ getraind.

In de jaren daarna ontstond er mede daardoor langzaam maar zeker ook een verdere ontwikkeling van het wedstrijdniveau. De Schotejil beschikt bovendien sinds begin jaren-90 over meerdere gediplomeerde KNZB-zwemtrainers. Succes bleef niet uit. Er kwamen klinkende resultaten op regionaal en later ook op nationaal niveau. Later werden zelfs Nationale titels behaald en Nederlands records gevestigd. In 2014 bereikte De Schotejil de A-klasse van de Verenigingscompetitie (VC), de op een na hoogste zwemafdeling van de KNZB. Op het hoogtepunt in 2017 eindigde De Schotejil als elfde in deze A-klasse wat een klassering opleverde bij de 30 best geplaatste zwemverenigingen van Nederland.

Verschillende samenstellingen

De wedstrijdploeg van de Schotejil doet niet alleen mee in competities en kampioenschappen. Ze komen ook in verschillende samenstelling in actie tijdens diverse toernooien. Ook hierbij zijn klinkende successen behaald. Zo werd in navolging van de successen van eerdere generaties wedstrijdploegen uit eind jaren-70 door de wedstrijdploeg anno 2019 voor de 19e keer op rij de Eilandbeker gewonnen. 

Sinds 2016 neemt de Schotejil wedstrijdploeg ook deel aan het ‘Doetse Kom’ toernooi in Giessenburg. Een wedstrijd in de open lucht. De bijbehorende Doetse Kom Bokaal is eveneens alweer vier maal gewonnen.

SGGO

Sinds 2016 slaat De Schotejil regelmatig de handen ineen met De Gooye en De Stelle. Samen vormen zij de Start-Gemeenschap Goeree-Overflakkee (SGGO). De SGGO heeft al een aantal gelegenheden georganiseerd als eilandelijk zwemteam. Regionaal en nationaal wordt bij diverse officiële KNZB-wedstrijden onder deze naam uitgekomen. Als eilandelijk zwemteam eindigde een miniorenploeg (leeftijden tot 12 jaar) onder de naam SGGO in 2018 zelfs als tweede van Nederland in de Nationale Clubmeet Finale.

Jubileumfeest

De Schotejil heeft sinds de oprichting in 1972 steeds gefunctioneerd met uitsluitend vrijwilligers. Zo waren in de loop der tijd bestuursleden en overige kaderleden, zoals trainers en officials veelal de ouders van zwemmers.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van zwemclub De Schotejil is er voor alle (oud-)leden, (oud-)bestuursleden, (oud-)trainers, (oud-)officials en (oud-)vrijwilligers een feestelijke receptie en reünie op 24 juni. Er zijn enkele toespraken en er is veel (oud) beeldmateriaal. Het feest start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Alle hierboven genoemde mensen zijn van harte welkom in het Prieel van de Staver.

Cookieinstellingen