Trappen Tegen MS aangekomen in Sommelsdijk

Foto: Sam Fish

Tien dagen lang fietsten Jarno Alting en Peter Vroegindeweij van de Mont Ventoux in Frankrijk naar de Kaai in Sommelsdijk. Op maandag 6 juni kwamen de twee mannen aan. En ze werden groots ontvangen.

Door Sam Fish

Een warm onthaal was het niet. Met wind en regen waren de laatste twee etappes voor de heren geen pretje. Maar een feestelijk onthaal was het zeker. De Kaai van Sommelsdijk was speciaal voor hun aankomst omgetoverd tot minifestival. Twee foodtrucks, een bar, podium, muziek, twee festival toiletten en een heus springkussen. Een leuker welkom hadden ze niet kunnen krijgen.

Tien dagen trappen

De twee hebben tien dagen lang kilometers gefietst om terug naar huis te komen. Dat begon met een beklimming en afdaling van de Mont Ventoux zelf. “Dat begin was wel zwaar,” vertelt Jarno. “Niet eens alleen door de klim en de wind, maar gewoon het weg zijn van mijn gezin. Dat was even slikken. Maar ik wist heel goed wat ik aan het doen was en waarom. En daarbij had ik natuurlijk ook Peter naast me. Samen hebben we dit gewoon geflikt. En het weerzien met mijn gezin is ook een goede motivatie geweest.”

“Die eerste paar dagen hebben we heftige tegenwind gehad,” laat Peter weten. “We wilden daar zelfs onze route voor gaan aanpassen. Want als dat nog langer had geduurd, dan was het een uitputtingsslag geworden. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.” En dat de heren het leuk hebben gehad, dat blijkt wel. Elke avond na de etappe hebben ze een korte video geplaatst op hun Facebookpagina. Daarin vertelden ze iets over de sponsoren van de dag, maar ze vertelden ook over de rit die ze die dag hadden afgelegd. Daarbij werd er ook geproost met een heerlijk biertje. Daarvan kregen ze er zelfs nog een paar gesponsord van mensen die ze onderweg tegenkwamen en onder de indruk waren van hun actie.

Trappen Tegen MS

Het fietsen van Frankrijk naar Goeree-Overflakkee deden de mannen niet zomaar. De vrouw van Peter heeft MS, daarbij wilde hij in zijn vijftigste jaar van de Mont Ventoux naar huis fietsen. Door die twee te combineren kwam er een prachtige toertocht van tien dagen tot stand. De naam zegt het al: Trappen Tegen MS. De tocht leverde geld op voor het MS Fonds en ze gingen van de M naar S, de Mont Ventoux naar Sommelsdijk.

En dat levert geweldig geld op. “We hebben onszelf nooit een doel gesteld,” vertelt Peter voordat de cheque wordt getoond. “We wilden onszelf niet teleurstellen als we minder opgehaald dan wat we hadden gehoopt. Maar ik kan je vertellen dat we meer hebben opgehaald dan we durfden te dromen. En dit is nog maar een tussenstand!”

MS Fonds

Tijdens het feest op de Kaai zijn lootjes verkocht om nog meer geld op te halen voor het goede doel. Daarnaast lopen er ook nog wat andere acties. Maar de tussenstand is een mooie om over naar huis te schrijven. En dus is er speciaal iemand van het MS Fonds naar Sommelsdijk gekomen om de cheque in ontvangst te nemen. Dat is Anouk Sluis en ze is erg trots op de mannen. “Namens iedereen van het MS Fonds en de mensen die we kunnen helpen; Bedankt! Bedankt voor de actie en jullie inzet.”

Als de cheque wordt omgedraaid klinkt er een luid applaus uit het publiek. Niet alleen Anouk is trots, en met recht. De mannen hebben namelijk ruim 13.000 euro opgehaald voor het MS Fonds.

Presentje

En voor die eigen inzet hebben ze ook nog een presentje gekregen. “We doen dit natuurlijk allemaal voor het goede doel en de opbrengst geven we weg. Maar wij, de mensen die achter jullie hebben gestaan tijdens deze rit, die hebben geholpen tijdens deze laatste etappe, wij wilden jullie ook iets geven. Een mooie herinnering aan wat jullie vandaag hebben gedaan. Iets om naar terug te kijken en dan te denken ‘Ja, dat was leuk’. Dus dat ga ik jullie nu overhandigen,” zegt Ben de Neef, onderdeel van de organisatie. Hij haalt twee glasplaten tevoorschijn met daarin een foto van de twee heren in hun tenue en de route die ze hebben afgelegd. “Gefeliciteerd met deze prachtige prestatie, hier mag je trots op zijn.”

Eenmalig?

Het waren tien pittige dagen voor Jarno en Peter. Vooral Peter kreeg op het laatst veel last tijdens het fietsen. “Het was heel gaaf om te doen,” vertelt hij. “Ik ben ook echt heel trots op wat we hebben gedaan. Wie weet doen we ooit nog een leuke actie, maar zo groot als deze doen we maar één keer.”

Arno is het daar mee eens. “Tien dagen fietsen is heel lang,” beaamt hij. “Ik miste mijn gezin. Natuurlijk voor het goede doel, maar je mist ze wel. Peter had een droom, een wens, die is in vervulling gegaan. En wat hierna nog komt, dat zien we vanzelf wel.”

Aankomst Trappen Tegen MS

Aankomst Trappen Tegen MS

Cookieinstellingen