Waterpoort geeft startschot voor 6 nieuwe fietsroutes

Foto: Petra Huysmans Fotografie

Op 15 april organiseerde Waterpoort Startschot Beleef Waterpoort op de fiets. En dat was niet zomaar een startschot.

Tijdens dit druk bezochte evenement in Oud Gastel werden zes spiksplinternieuwe fietsroutes overhandigd. De ontvangers waren bekende oud-profwielrenners Koos Moerenhout, Rini Wagtmans, Ad van Overveld en Marnix Venix (zie foto). Bovendien konden de aanwezigen kennismaken met streekproducten

Zoveel moois te ontdekken

“Onze streek is echt uniek,” zegt Thomas Zwiers, voorzitter van Waterpoort. “En dat kan je maar op één manier echt ontdekken; op de fiets. Daarom hebben we in samenwerking met IVN Natuureducatie zes nieuwe fietsroutes samengesteld. Elke route brengt je op plekken waar je nog nooit geweest bent. Zelfs als je al heel lang woont in één van de zes gemeenten grenzend aan het Volkerak.”

Met de routes kun je in totaal 265 kilometer afleggen langs 47 gastheren en 33 streekproductenwinkels. Zo leer je je eigen streek op een hele nieuwe manier kennen. “Ik raad iedereen aan om direct op de fiets te springen,” gaat Zwiers verder. “De komende tijd kun je door stempels te verzamelen leuke prijzen winnen. Bijvoorbeeld een mand vol streekproducten. De routes zijn te downloaden op de website van Waterpoort.”

Zelf gaf Thomas het goede voorbeeld. Hij fietste halverwege het evenement met alle aanwezigen naar een andere locatie.

Trots op de streek

Het evenement was ook een unieke gelegenheid om in contact te komen met oud-profwielrenners. Rini Wagtmans uit St.Willebrord was wielrenner van 1968 tot 1972. Hij mocht de nieuwe fietsroutes in ontvangst nemen. Hij vertelde trots hoe hij in de streek rond het Volkerak zijn trainingsrondjes reed om vervolgens etappes te winnen in de ronde van Spanje, Frankrijk en Italië. “En als ik dan ergens ver weg op de wereld dacht aan het Kromstraatje bij Oud-Gastel, dan werd ik altijd blij. Want nergens anders is het zo mooi!”

Ook andere oud-wielerkampioenen uit de regio vertellen nog graag over de liefde voor het fietsen. Denk aan Stef Clement, Koos Moerenhout, Keetie van Oosten-Hage en Martin Venix. Ze vertelden onder meer hoe de tegenwind op de polderwegen hen gevormd heeft. En ook al wonen ze niet allemaal meer in de buurt, ze blijven zich ambassadeurs van hun regio voelen. Zij fietsten allemaal voor een speciaal doel een stukje van hun favoriete route. Dit doel was de roadmovie die speciaal voor het startschot werd gemaakt. De video werd op 15 april voor het eerst vertoond.

Fietsen voor Oekraïne

De bijdrage die de wielrenners voor de film zouden ontvangen doneerden ze aan een actie voor fietsen voor Oekraïne. De cheque ter waarde van duizend euro wordt gebruikt om tweedehands fietsen op te knappen voor Oekraïense kinderen. En dan specifiek voor hen die worden opgevangen in een van de zes Waterpoortgemeenten.

“En dat is belangrijk want fietsen is vrijheid,” zegt Rini Wagtmans. “Dat was vroeger al zo toen ik op mijn fiets stapte om er even uit te zijn. Dat verandert nooit. Daarom hoop ik ook dat veel mensen gebruik gaan maken van de nieuwe fietsroutes. Jong en oud, op de racefiets, elektrische fiets, mountainbike of op een gedoneerde fiets.”

De gastheren van Waterpoort

Waterpoort, rondom het Volkerak-Zoommeer, ligt op het grondgebied van de gemeenten Bergen op Zoom, Goeree-Overflakkee, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Tholen. De inwoners en ondernemers van de betrokken gemeenten trekken samen met provincie, waterschap, terreinbeheerders en onderwijs op om dit bijzondere gebied op de kaart te zetten. Een aantal ondernemers is opgeleid door IVN Natuureducatie tot gastvrouw of gastheer. Zij weten alles over de ontstaansgeschiedenis, het cultureel erfgoed, toeristisch-recreatieve mogelijkheden, natuurgebieden en typische flora en fauna van Waterpoort. Je kan ze herkennen aan de Gastherenvlag bij hun bedrijf. Tijdens de fietsrouteactie kun je bij veel Gastheren gratis producten ophalen of profiteren van een kortingsactie.

Waterpoort fietsroutes
v.l.n.r. Marnix Venix, Esther Prent (wethouder Steenbergen) Rini Wagtmans, Koos Moerenhout, Hans Kleij
(programmadirecteur Zuid-Holland), Thea Bot (wethouder Goeree-Overflakkee), Kees de Jong (bestuurslid
Waterschap Brabantse Delta).
Cookieinstellingen