Extra Brandstof voor Roparun Team 159

Foto: Sam Fish

De koffie van Brandstof is razend populair op Goeree-Overflakkee. Dat mag ook wel, het wordt op het eiland gebrand door de broers Meijerink. En nu doen ze dat voor een extra goed doel.

Door Sam Fish

Rianne Edewaard is met haar Roparun Team 159 Goeree-Overflakkee Runners hard bezig om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Dat deed ze eerder dit jaar al met een bijzondere samenwerking met Brouwerij Solaes in Sommelsdijk. Toen verkochten ze 60 kratten aan speciaal bier en haalden ze zo’n 3000 euro op.

Nu is het de beurt aan een andere Flakkeese specialiteit: Brandstof Koffie.

Extra brandstof

De actie is simpel. Koop in de maand juli een zakje Roparun koffie en de opbrengst gaat naar het team. “Het is een speciale variant van de Guatemala koffie die we branden,” vertelt Joost Meijerink van Brandstof Koffie. “Het zijn dezelfde bonen, maar de Roparun koffie wordt iets langer gebrand. Zo geven we het team éxtra brandstof voor de run.”

“Dat idee kwam eigenlijk toen ik met een collega bij Joost en Jan was voor mijn werk,” vertelt Rianne. “We bespraken de mogelijkheden voor hun koffie bij mij op het werk. En ineens kwam daar het idee voor een speciale koffie voor de Roparun. Jan en Joost waren ook meteen enthousiast en nu zijn we zover.”

Uitstel, geen afstel

De plannen lagen eigenlijk al op tafel voor vorig jaar. Toen ging de Roparun echter niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit jaar is er een aangepaste editie georganiseerd waarbij de teams binnen Nederland een route afleggen. “De route verandert misschien, maar het doel blijft hetzelfde. We willen nog net zo goed zo veel mogelijk geld ophalen,” laat Rianne weten.

Ook voor de mannen van Brandstof veranderde er niets. “Bij dat eerste gesprek hadden we net de koffie ingekocht. Die wilden we toen gelijk wegzetten als Roparun koffie,” vertelt Jan. “Toen we hoorden dat het voor vorig jaar niet meer ging gebeuren, hebben we de koffie gewoon gelanceerd als Guatemala koffie. Nu is het wel tijd voor de Roparun en gebruiken we nog diezelfde bonen, alleen branden we deze iets langer. Zo is het toch een speciale koffie.”

Koffie met een goed gevoel

De Roparun koffie heeft wat weg van melk chocolade. Daarnaast is hij licht fruitig en niet te bitter. “Het is een stevig bakkie met een fijne nasmaak,” zegt Joost. “En natuurlijk een goed gevoel.”

De koffie is de hele maand juli verkrijgbaar bij de Branderij, de website van Brandstof Koffie en via het Roparunteam.