Binnenbad ‘t Zuiderdiep Stellendam tijdelijk dicht

Foto: SRGO

Zwemcomplex ’t Zuiderdiep sluit vanaf 21 juni voor ongeveer 10 weken het binnenbad. Er moeten wat noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd worden.

De waterbehandelingsinstallatie moet aangepakt worden. En tegelijkertijd wordt het bad verder verduurzaamd. Het buitenbad is tijdens de werkzaamheden wel toegankelijk. Activiteiten als zwemles gaan zoveel mogelijk buiten door.

Eerder dan gepland

Het was in eerste instantie de bedoeling dat de werkzaamheden in juli zouden beginnen. Echter is dat onverwachts enkele weken naar voren gehaald. Er is goed gekeken naar hoe de overlast beperkt kan worden tot een minimum. Toch is tijdelijke sluiting van de binnenbaden onvermijdelijk. Eind augustus zijn de werkzaamheden als het goed is klaar.

Eind 2020 besloot de gemeente tot renovatie van de installatie die de kwaliteit van het water regelt. Daarna is gelijk de aanbestedingsprocedure gestart om zo snel mogelijk te kunnen beginnen. Helaas lukte dit niet meer binnen de gedwongen sluiting rondom het coronavirus. De werkzaamheden zijn vooral nodig vanwege de versleten zwemwaterfilters. De oude filters worden vervangen door grotere exemplaren. Die kunnen meer capaciteit aan en zijn energiezuiniger. Daarvoor moet echter ook de bestaande technische ruimte worden vergroot. Met de aanpassingen kan het zwembad de groeiende stroom aan bezoekers aan. Samen met SRGO en de gemeente is er een voorstel gemaakt voor de uitvoering van de noodzakelijke renovatie.

Zwemrooster

Naast het buitenbad zijn ook de kleedruimtes, douches, horeca en het terras gewoon te gebruiken. Er wordt zoveel mogelijk in het buitenbad doorgegaan met activiteiten en lessen. Uiteraard hangt dit allemaal wel af van de coronamaatregelen en de weersomstandigheden.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de definitieve planning. Exploitant SRGO kijkt op basis daarvan naar het zwemprogramma. Zodra hier meer duidelijkheid over is wordt dit gecommuniceerd via de website van het zwembad. www.zuiderdiep.nl

Verduurzaming

Het zwembad heeft momenteel energielabel A en is daarmee behoorlijk energiezuinig. Zeker op het gebied van zwembaden. Wel is het gasverbruik voor de verwarming aanzienlijk hoog. Daarom komt er een hybride warmteopwekking met zowel CV-ketels op gas als nieuwe lucht-water warmtepompen.

Toekomstbeeld

De werkzaamheden staan los van het eerste onderzoek naar de toekomst van de drie zwembaden. De gemeenteraad besloot eerder om verder te kijken naar de mogelijkheden voor behoud van ’t Zuiderdiep. Ook werd gekeken naar de optie voor een nieuw bad dat centraal op het eiland zou komen. Die zou De Staver en De Gooye vervangen. Dat traject loopt momenteel nog.