Ouddorp krijgt een gloednieuwe brandweerkazerne!

Foto: PR Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Op woensdag 9 juni was het zover. Om 18.15 uur werd officieel het startsein gegeven waarmee de bouw van de nieuwe brandweerkazerne kon beginnen.

Het sein werd gegeven door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Dit deed zij samen met Arjen Littooij, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Het feestelijke moment vond plaats aan de Hofdijksweg 27 in Ouddorp.

De start van de bouw van de nieuwe kazerne werd gekenmerkt door het overhandigen van een steen. Deze steen was de eerste steen die gelegd werd bij de bouw van het oude gebouw waar de kazerne inzat. Deze is gelegd op 5 mei 1907.

De oude kazerne

De oude brandweerkazerne was gehuisvest in het historische schoolgebouw. Dat gebouw dateerde uit 1907. Vanaf 1966 was een deel van het gebouw in gebruik als brandweerkazerne. Ook het Rode Kruis was op deze locatie te vinden. Zowel functioneel als bouwkundig voldeed het gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom besloot de gemeente samen met de veiligheidsregio het pand te slopen. Er zou een nieuwe kazerne voor terug gebouwd worden. Als alles goed gaat, wordt het gebouw eind 2021 opgeleverd.

Belangrijke stap

“Vandaag zetten we een belangrijke stap in de realisatie van de nieuwe kazerne hier in Ouddorp,” zegt de burgemeester. “Op deze plek staat straks weer een brandweerkazerne die voldoet aan alle eisen van deze tijd. Hij wordt dan ook gebouw met oog voor de toekomst. De nieuwe kazarne is uitermate geschikt om veilig en snel uit te rukken. Straks staan onze vrijwillige brandweerlieden ook hier 24/7 paraat voor de veiligheid van onze inwoners en bezoekers.”

Midden in het dorp

Er werd door de gemeente zorgvuldig gekeken naar de nieuwe plek van de brandweerkazerne. Hierbij zijn verschillende belangen van inwoners en de gemeenteraad meegenomen. De kazerne komt terug op zijn oude plek, midden in het dorp. De goede bereikbaarheid van de locatie en de beperkte aanrijtijden waren hierbij cruciaal.

“Het is van groot belang om als brandweer middenin de samenleving te staan,” zegt Littooij. “Daarom ben ik ook ontzettend blij dat de kazerne terugkomt in de dorpskern, dichtbij de mensen. Op deze manier kunnen wij verbinding hebben en houden met iedereen. Wanneer de brandweer zichtbaar is, geeft dit de mensen vaak een veilig gevoel.”

Samenwerking

De VRR staat voor samenwerking. Niet alleen tussen brandweer, ambulance en GHOR, maar ook de samenwerking met ketenpartners. Denk aan de gemeente en het Rode Kruis. Die laatste zal ook weer terugkomen in de nieuwe kazerne. Voor het Rode Kruis is een EHBO/instructieruimte in het gebouw ingericht.

Ontwerp

Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op de zwarte schuren van vroeger. Deze zijn nog vaak te vinden in en rond Ouddorp. Het zijn dan ook erg karakteristieke lintbebouwingen. De kazerne zal daardoor een mooi geheel vormen met de omgeving.

Het ontwerp is gerealiseerd door Zeelenberg Architectuur uit Ouddorp. De bouw wordt gedaan door Middelwatering Bouw.

sfeerimpressie ontwerp brandweerkazerne Ouddorp