Veilig de zomer in door het hervatten van zwemlessen!

Foto: Sam Fish

Het is een heerlijk geluid om te horen als je de Staver inloopt. Het vrolijke gelach van kinderen en het plonzen van het water. Het is eindelijk zover, de zwemlessen zijn weer begonnen.

Door Sam Fish

Drie maanden lang mochten de binnensportactiviteiten niet doorgaan. Het was een maatregelen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. En die maatregel staat nog steeds, alleen is er één uitzondering gemaakt: Kinderen mogen weer naar zwemles. Premier Mark Rutte noemde het een veiligheidskwestie. Want met de zomer in aantocht willen we naar het strand en genieten in zwembadjes in de achtertuin. Dat moet dan natuurlijk wel veilig kunnen.

En zo geschiedde. Op dinsdag 16 maart mochten de kinderen weer naar zwemles. En wat is het genieten, voor alle partijen!

Achterstand

“De kinderen hebben drie maanden niet kunnen zwemmen. Dat is heel lang, zeker als je net bent begonnen,” vertelt Sylvia. Zij is hoofd zwemzaken bij de Staver en de Gooye. Ze is een van de badjuffen die weer aan de slag mag. “Het is daarom belangrijk dat we nu eerst beginnen met kijken waar de kinderen staan. Wat weten en kunnen ze nog en waar moeten we extra aandacht aan besteden? Maar ik merk dat het allemaal enorm meevalt. Zo’n 90 tot 95 procent van de kinderen gaat gewoon door waar ze gebleven zijn. Dat is echt heel fijn om te zien.”

Blij

Alle partijen zijn blij dat de kinderen weer mogen zwemmen. Voor de kinderen is het natuurlijk belangrijk en leerzaam, maar ze zien vooral hun vriendjes en vriendinnetjes weer. De badjuffen en meesters hebben ook drie maanden niets kunnen doen. “Het is heel fijn dat we weer met de kinderen het water in kunnen,” zegt Sylvia. “Het is zo fijn om ze weer te horen lachen en om ze weer wat te kunnen leren. Sommigen hadden hun zwemdiploma al kunnen hebben.”

Maar ook de ouders zijn blij. “Het is fijn dat de kinderen nu voor de zomer misschien hun diploma nog hebben. Dat geeft toch wel een veiliger gevoel,” zegt een ouder die zijn kind komt ophalen. “Je bent er als ouder wel bij op het strand en je houdt het allemaal in de gaten, maar zo’n zwemdiploma is toch wel een geruststelling. We hebben ook een rubberbootje waar we het water mee opgaan. En ze hebben dan wel een zwemvest aan, maar weten dat ze kunnen zwemmen haalt een hoop stress weg.” Het hervatten van de zwemlessen zorgt bij veel ouders dus voor een stressvrije zomer.

Veilig geregeld

Om te zorgen dat de kinderen inderdaad veilig naar zwemles kunnen heeft de Staver het allemaal goed geregeld. Bij binnenkomst moet je natuurlijk je handen ontsmetten en hangen er QR-codes om je aan te melden. Mocht er dan toch een ouder zijn die later positief test op het virus, dan krijg je daar een berichtje over. Dan zijn er ook nog twee looppaden gecreëerd. Eén het zwembad in en één er weer uit.

De ouders melden hun kinderen aan bij een balie buiten het zwembad. Vervolgens mogen ze naar binnen waar ze bij de kassa hun aanmelding via de QR-code laten zien. Ze mogen dan met de kinderen het terras op om ze klaar te maken voor het bad. Vervolgens gaan de kinderen het water in en de ouders naar huis. En aan het einde van de les komen de ouders terug om de kinderen weer op te halen.

Wachtrij

Er is altijd wel een wachtrij voordat de kinderen kunnen beginnen aan de zwemlessen. Maar door het meermaals sluiten van het zwembad in het afgelopen jaar, is die lijst alleen maar langer geworden. Medewerkers van het zwembad raden dan ook aan om je kind gewoon aan te melden. “Het gaat niet op leeftijd, maar op moment van inschrijven. Dus hoe eerder je inschrijft, hoe eerder het kind aan de beurt is,” vertellen ze.

Per week worden er 37 zwemlessen gegeven. Dat zijn vier lessen per uur, drie keer per dag. En daarnaast wordt er ook privéles gegeven. Op dit moment zit er een kwartier ruimte tussen de verschillende lessen. Zo hoeven de ouders van de twee groepen elkaar niet tegen te komen.