Geen wielerronde, wel een eerbetoon aan Carmen

Foto: Sam Fish

Zaterdag 23 mei zou de zesde editie van de Vrienden van Carmen Classic plaatsvinden, een wielerronde voor het goede doel. Maar door het corona-virus kon dit evenement helaas niet doorgaan. Toch wilde de organisatie het niet zomaar voorbij laten gaan.

Door Sam Fish

De Vrienden van Carmen Classic is een jaarlijkse wielerronde over Goeree-Overflakkee en een stukje Zeeland. Een route van zo’n 100 kilometer met ruim twee keer zoveel fietsers. Het is een ronde ter eren van Carmen Kievit, zij overleed in 2015 aan de gevolgen van een hersentumor.

Met die wielerronde haalt de stichting Vrienden van Carmen geld op. Dat kan dit jaar dus helaas niet doorgaan. “Ondanks dat we niet gaan fietsen wilden we toch even stilstaan bij de toch. Het is een eerbetoon aan Carmen, dus doen we het dit jaar even op een andere manier,” zegt William Pijl. Hij riep de fietsers op om zaterdagochtend 23 mei naar de begraafplaats in Sommelsdijk te komen en bloemen neer te leggen.

Bijzonder gebaar

De ouders van Carmen, Daaf en Marianne, zijn er niet bij. “Het is te emotioneel voor ons,” laat Daaf vooraf weten. “Zeker in deze tijd komt het extra hard aan. Maar ik vind het geweldig van het team dat ze dit doen. Dat doet ons heel veel, ik wil hen dan ook heel hartelijk danken daarvoor.”

“Toen ik hoorde van dit idee brak ik zowat in twee,” laat Marianne weten. “Dat iemand op het idee komt om dit te doen, zegt zo veel. Het doet me verdriet, maar tegelijkertijd verwarmt het mijn hart. Het is bijzonder hoeveel kracht er in de stichting zit. We zijn een team waar we trots op mogen zijn.”

Bloemen

De stichting heeft twee bloemstukken laten maken van gerbera’s en hortensia’s. Het waren de lievelingsbloemen van Carmen. Eén bloemstuk namens de vrijwilligers van de stichting, het andere bloemstuk namens de leden.

Met een groep lopen ze, op gepaste afstand, de begraafplaats op. Er wordt niet veel gezegd. Eenmaal bij het graf aangekomen worden de bloemstukken neergelegd en is iedereen even stil. Het is een indrukwekkend moment.

Geld ophalen

Nu de wielerronde dit jaar niet door kan gaan, kan er dus ook geen groot geld opgehaald worden. Elk jaar gaat 70 procent van de opbrengst naar Stichting Stop Hersentumoren. De andere 30 procent gaat elk jaar naar een ander goed doel. Voor dit jaar is dat de familiekamer in Familiehuis Daniël den Hoed in Rotterdam. De familiekamer biedt familieleden van kankerpatiënten een bed dichtbij het ziekenhuis. Maar door de steun, liefde en vriendelijkheid van vrijwilligers en lotgenoten is het veel meer dan een bed dichtbij; het is een thuis.

Daaf en Marianne willen met de Stichting Vrienden van Carmen zo’n kamer adopteren. De kamer zal dan Carmens naam dragen ter nagedachtenis aan haar. Maar daar is geld voor nodig. En precies dat kan de stichting nu niet inzamelen.

“Ik moet zeggen dat er nog steeds mooie bedragen binnenkomen,” laat Daaf weten. “Zowel van bedrijven als van particulieren. Maar we nemen het goede doel mee naar volgend jaar zodat we echt genoeg geld hebben voor de kamer.”

Steentje bijdragen

Op dit moment heeft de stichting zo’n 13.000 euro opgehaald dit jaar. Een geweldig bedrag, maar het had meer kunnen zijn. “Het is zo jammer dat we niet kunnen fietsen om een mooi bedrag op te halen,” zegt Daaf. “We kijken elk jaar heel erg uit naar deze toertocht. Hopelijk mogen we volgend jaar weer.”

Wil jij zelf een steentje bijdragen aan de familiekamer? Kijk dan op www.vriendenvancarmen.nl voor meer informatie over het doen van een donatie.