VIDEO – Zonnige eerste jubileumeditie VVC Classic

Foto: Sam Fish

.Zaterdag 18 mei stond voor de stichting Vrienden van Carmen in het teken van alweer de vijfde editie van de VVC Classic. Een wielertocht van 100 kilometer om geld op te halen voor het onderzoek naar hersentumoren.

Door Sam Fish

De vaste groep van 25 Vrienden van Carmen fietsten zaterdag met nog bijna 150 enthousiaste wielrenners een toertocht over Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland. “Het geld dat we hiermee ophalen gaat voor zeventig procent naar ons vaste goede doel, stichting Stop Hersentumoren, en voor dertig procent naar een jaarlijks doel. Dat is dit jaar inloophuis de Boei in Ouddorp,” vertelt Daaf Kievit, vader van Carmen Kievit die in 2015 op 25 jarige leeftijd kwam te overlijden aan een hersentumor. “Bij de eerste VVC Classic gaf Carmen nog het startschot. Dat wordt dit jaar door de burgemeester gedaan.”

Cheque

Voordat de fietsers op pad kunnen worden er nog twee cheques overhandigd in de loods van Van Zanten Zand- en Grindhandel in Middelharnis, wat tevens de start en finish van de tocht is. Eén daarvan is voor Kaske Hofstede van Stichting Stop Hersentumoren. “Ik ben enorm trots om deze cheque te mogen overhandigen,” zegt een emotionele Daaf. “Dit is 70 procent van wat wij vorig jaar hebben opgehaald met de Vrienden van Carmen.” Hij overhandigt Kaske een cheque van € 22.500,-, een bedrag waarvan twee maanden fulltime onderzoek gedaan kan worden naar genezing van en medicatie voor hersentumoren.

Ook krijgt Daaf zelf een cheque overhandigd, maar deze moet eerst nog ingevuld worden. Dat wordt gedaan door de heren Leen Breeman en Antoin Hakkebrak. Zij starten maandag 20 maart met de Ramble Rally, een vijfdaagse autorit door Europa waarvan niemand het begin- of eindpunt weet.

“Antoin vroeg mij om met hem mee te gaan en dat wilde ik niet,” vertelt Leen. “Maar toen ging ik nadenken en na twee dagen heb ik Antoin gezegd dat ik alleen mee zou doen als we voor een goed doel zouden rijden.” De twee gingen aan de slag met het zoeken van sponsoren en hebben daarmee een prachtig bedrag opgehaald, namelijk € 10.245,37.

Tekst gaat verder onder de foto

Start

Na een emotionele vertolking van ‘Voor Jou’ van Marco Borsato door Bianca en Maarten van de Flakkeese band Way Beyond, wat bij iedereen de tranen opwekt, wordt het startschot gegeven door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Ik heb geen seconde hoeven nadenken toen mij gevraagd werd om het startsein te geven,” laat ze weten. “Het was een enorme eer.”

“Ik ben er helemaal stil van, want wat fantastisch wat hier gebeurt vanmorgen, wat fantastisch wat de Vrienden van Carmen voor elkaar krijgen,” begint ze haar toespraak voordat de tocht kan beginnen. “De kracht die uit die club is ontstaan is echt bewonderenswaardig. En terecht zegt de voorzitter van de stichting Stop Hersentumoren dat de support en de kracht die wij met elkaar ontwikkelen om iemand heen die ziek is. Die geneest niet, maar ik vind het zo mooi hoe jullie die kracht hebben kunnen inzetten in daadkracht. Ik ben er stil van, en ik denk u allemaal ook.”

Het verhaal van Carmen en de stichting die naar haar vernoemd is, maakt indruk op de burgemeester. “Het is begonnen toen Carmen de diagnose kreeg,” gaat ze verder. “Daaf en Marianne zijn bij mij geweest om te vertellen hoe het is gegaan in het ziekteverloop. En ik ben zo erg onder de indruk van hoe jullie daarover praten, maar ook, zoals ik al eerder zei, hoe jullie het verdriet hebben omgezet in de kracht om dit allemaal met elkaar te doen. En kijk eens met hoe veel mensen jullie hier nu staan,” ze kijkt naar de ruim 200 mensen in de loods waarvan er 188 straks op een fiets klimmen, ruim 40 vrijwilligers en andere aanwezigen. “Ik weet ook zelf uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat er mensen om je heen staan, maar ook om je familie heen staan op het moment dat je ziek bent.”

“Ik vind het ook heel mooi dat Carmen zelf heeft meegekregen dat er zo veel mensen om haar, om haar man Sven en om de familie heen stonden,” zegt de burgemeester. “Het is volgens mij al eerder gezegd, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Ze was een dappere vrouw, positief tot op het laatst.”

Tekst gaat door onder de foto

Fietstocht

De 25 vaste Vrienden leiden de wielertocht van 100 kilometer. Een aantal dat gelijk is aan de leeftijd die Carmen heeft mogen halen. Achter hen fietsen ruim 150 andere enthousiaste wielrenners die een band hebben met de stichting, ieder op zijn eigen manier.

“Zoals we hier met zijn allen staan zijn we allemaal Vrienden van Carmen,” laat burgemeester Grootenboer-Dubbelman weten. “Deze tocht is een geweldig initiatief. Ik vind het heel bijzonder dat ik straks het startschot mag geven voor deze vijfde editie. Tegen de fietsers, de begeleiders, de sponsoren en alle vrijwilligers wil ik nogmaals zeggen; wat geweldig dat jullie dit doen. Veel succes, veel plezier, neem Carmen vandaag met jullie mee en op naar het tweede lustrum.”

Startschot

Het startschot komt vanuit de cabine van een hijskraan, waarmee de burgemeester een paar meter omhoog gaat en de toeter mag blazen. De tocht gaat via Oude-Tonge en Bruinisse naar camping de Vierbannen in Ouwerkerk. Daar wordt het peloton opgewacht door dweilorkest ‘Liever ier as tuus’ en kunnen de fietsers genieten van een welverdiende lunch.

De tocht gaat na ongeveer een half uur weer door richting Camping Witte in Ouddorp. Daar zal heerlijk appelgebak en koffie en frisdrank staan te wachten. En de laatste stop van de dag is terug bij Van Zanten in Middelharnis. De fietsers zijn moe, maar nog even enthousiast als toen ze vertrokken. Het was immers allemaal voor een geweldig doel.

Hersentumor

Jaarlijks sterven er in Nederland zo’n 1500 mensen aan hersenkanker. Dat zijn er gemiddeld vier per dag en wekelijks zitten daar twee kinderen bij. De overlevingskans van de meest kwaadaardige vorm is zelfs maar 0,3 procent. De Vrienden van Carmen willen hun steentje bijdragen om daar verandering in te brengen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0