Herdenkingsdienst moet voor iedereen zijn

Foto: Lennart van Dam

Tijdens de openbare raadsvergadering van donderdag 16 mei stelde lokale partij Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) vragen over kransleggingen tijdens dodenherdenking.

Door Sam Fish

Op diezelfde donderdagmiddag werd bekend dat LHBT+-belangenorganisatie Stichting Gay op Flakkee werd geweigerd bij de dodenherdenking in Ouddorp. “We mochten wel een bloemstuk leggen als individu, maar niet als stichting omdat niet genoeg mensen dat deel van de geschiedenis kennen,” liet bestuurslid Lennart van Dam weten.

Tijdens de raadsvergadering stelde partijvoorzitter Johan de Vos de vragen ‘Wat vindt het college van deze gang van zaken?’, ‘Welke acties gaat het college ondernemen om te voorkomen dat volgend jaar mensen of groeperingen worden uitgesloten om tijdens de plechtigheid hun medeleven te betuigen?’ en ‘Krijgen Oranjeverenigingen van de gemeente subsidie om de dodenherdenking te organiseren?’.

Op die laatste vraag liet burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman weten dat een aantal jaren geleden is besloten om over te gaan op een faciliterende rol in plaats van een organiserende. “Vanuit de gemeente krijgen de organisaties € 500,- per herdenkingsdienst om de organisatie te kunnen bekostigen,” vertelde ze. “Ook wil ik laten weten dat ik samen met wethouder Bruggeman en beide partijen, zowel het oranjecomité als Gay op Flakkee, in gesprek ga om te kijken hoe dit nu werkelijk is gegaan en dat we gaan proberen hier uit te komen. Maar laat duidelijk zijn dat het college vindt dat geen enkele groep uitgesloten mag worden bij een herdenking.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen