Situatie zwembad Staver nog steeds niet goed

Foto: Sam Fish

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 17 januari nam zwembaddeskundige John Albrechts voor alweer de derde keer de tijd om de gemeenteraad te overtuigen dat er echt iets moet gebeuren aan de huidige situatie van het zwembad in Sommelsdijk.

Door Sam Fish

“De vorige keren dat ik hier stond heb ik u gevraagd en bijna gesmeekt om snel iets te doen aan de gevaarlijke situaties in het zwembad van de Staver,” begint hij zijn inspraak. “Helaas nog zonder resultaat. Nog steeds lopen bezoekers en personeelsleden dagelijks grote risico’s door in het zwembad te staan. Bijna maandelijks doen zich calamiteiten voor in de Staver. Dat kan en mag niet langer.”

Een paar weken geleden werd het babybadje nog gesloten omdat er een legionellabacterie was gevonden en hebben veel zwemmers na het sporten last van hun luchtwegen door de slechte ventilatiesystemen in de ruimte.

“Nadat er door verschillende bezoekersgroepen en door personeelsleden al geruime tijd serieuze klachten waren geuit over lucht- en waterkwaliteit in zwembad De Staver, is SRGO in het voorjaar van 2017 gestart met een poging om de kwaliteitsproblemen op te lossen,” laat Albrechts weten. “De afgelopen twee jaar is heel veel gemeenschapsgeld uitgegeven aan adviezen en technische aanpassingen. Nu blijkt dat de problemen alleen maar verergerd zijn.”

Van zondag 28 oktober tot en met woensdag 31 oktober gebeurden er een aantal dingen waarbij tientallen bezoekers gezondheidsschade opliepen, zo vertelt Albrechts. “Vorige week maandag was de volgende calamiteit. Ook deze keer weer problemen met de technische installatie, vergelijkbaar met de problemen in oktober,” laat hij weten. “Het dienstdoend zwembadpersoneel dat had vastgesteld dat er te weinig chloor in het zwembadwater zat deed er alles aan om de technische dienst ter plaatse te krijgen. Echter, één collega weigerde direct ter plaatse te komen en de andere collega nam zijn telefoon niet op. De wil om problemen op te lossen ontbreekt dus.”

Verschillende partijen en raadsleden lieten tijdens de vorige inspraak van John Albrechts, op donderdag 8 november, weten dat er meteen iets gedaan moest worden omdat het hier gaat om de veiligheid van de inwoners van Goeree-Overflakkee. “Ondanks alle toezeggingen is er de afgelopen maanden helemaal niets veranderd,” aldus Albrechts.

Onkunde, achterstallig onderhoud en onwil
“Ik maak me grote zorgen over de gezondheid van kinderen,” reageert PvdA-raadslid Petra ’t Hoen. “Maar wij krijgen deze informatie op verschillende manieren tot ons. En een belangrijke informatiebron bent u, meneer Albrechts. U suggereert dat de situatie ernstiger is dan wat documenten en informatie ons op andere manieren bereikt. Is het in uw ogen onkunde, achterstallig onderhoud of is het vooral onwil dat we met de staat op dit moment in deze situatie zitten?”

“Voor een deel is de technische installatie nog steeds niet op orde,” beantwoordt Albrechts haar vraag. “Helder is ook dat de mensen die aan de knoppen draaien nog steeds niet weten wat ze moeten doen, anders hadden we die calamiteiten niet gehad. En ik geef net aan, als je calamiteiten hebt en je hebt collega’s die hun best doen om je te bellen omdat er een storing is en je bent machinist en je hebt een enorme calamiteit gehad twee maanden daarvoor en je neemt je telefoon niet op, terwijl er vanaf die storing een alarmbel op je telefoon zit, dat je thuis kan aflezen hoe erg het is, dan ontbreekt ook de wil om iets op te lossen. Met alle gevolgen van dien. Ik kan foto’s laten zien van kinderen die gezwommen hebben tijdens die calamiteiten, die zien er niet zo best uit, zeg maar.”

Zwemvereniging De Schotejil, die traint in het zwembad van de Staver, heeft aan Albrechts gevraagd om niet te veel in te gaan op vragen over de vereniging. Wel kan hij vertellen dat de topzwemmers vertrokken zijn, de hoofdtrainer en landtrainers zijn weg en ook de officials zijn er niet meer.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0