Pas op voor digitale criminaliteit

10 okt , 13:23 Politie
digitale politie bjorn
Sam Fish
We kennen de politie als een team harde werkers dat zich inzet voor onze veiligheid. Daarbij denken de meeste mensen al snel aan boeven vangen op straat en helpen bij ongelukken. Maar het politiewerk gaat veel verder dan dat. Ze analyseren, observeren en leren elke dag, zodat ze kunnen inspringen op de veranderende wereld om ons heen.
Door Sam Fish
Al jaren is er een stijging te zien als het gaat om digitale criminaliteit. En zeker sinds de corona-pandemie kun je er niet meer omheen. Binnen het Basisteam Haringvliet, waar Goeree-Overflakkee ook onder valt, hebben we daarom Bjorn. Bjorn is senior digital. Het is zijn taak om agenten digitaal weerbaarder te maken. Daarnaast introduceert en onderzoekt hij digitale apps om te kijken of deze kunnen helpen bij onderzoeken. Hij neemt zijn collega’s ook mee in deze ontwikkelingen. “Kort gezegd betrek ik de digitale wereld bij het algemene politiewerk. Het biedt mooie mogelijkheden om de burgers te betrekken bij bepaalde aspecten”, vertelt hij. “We gebruiken die digitale wereld immers ook om verhalen te delen en oproepen te plaatsen.”

"Hoi mam..."

Zoals bij alle criminaliteit zijn er manieren die altijd terug blijven komen. “We merken dat er op dit moment een aantal manieren van digitale criminaliteit opvallen”, laat Bjorn weten. “Denk aan de vriend-in-nood-berichtjes, ook wel bekend als de ‘hoi mam’-appjes. Daarin wordt gevraagd geld over te maken. Maar je hebt natuurlijk ook fraude met concertkaartjes waarbij je betaalt en nooit iets krijgt of juist een nep kaartje krijgt. En we zien veel crypto advertenties. Dan leggen mensen geld in, omdat er gouden bergen worden beloofd, en vervolgens zijn ze alles kwijt.”
“Wat we hier op het eiland nog vaak tegenkomen is dat er veel acceptgirokaarten uit brievenbussen worden gehengeld. Criminelen passen dan de gegevens aan zodat het geld bij hen terecht komt”, vertelt Bjorn. “En er zijn natuurlijk de babbeltrucs.”

Digitale hulp 

Maar hoe weet je nu wat echt en betrouwbaar is? “Als mensen ons bellen of een berichtje sturen op de socials kunnen we altijd advies geven”, zegt Bjorn. “En we hebben op de website stopheling.nl ook een database waarin je kunt checken of een webwinkel te vertrouwen is.”
Ben je slachtoffer geworden van (digitale) criminaliteit? Doe dan aangifte. Zonder aangifte kan de politie sowieso niks doen. Hiervoor kun je terecht op politie.nl.

Camera in beeld 

Heb jij camera’s bij je woning of bedrijf? Meld deze dan aan bij camera in beeld. “Als er iets speelt in de wijk of we weten dat een verdachte een bepaalde route heeft gelopen, dan kunnen we via die camerabeelden meer informatie krijgen. We kunnen die beelden opvragen als het nodig is. Het zou een zaak misschien zelfs op kunnen lossen”, maakt Bjorn duidelijk.
Is jouw camera nog niet aangemeld? Kijk dan op politie.nl voor meer informatie.

Trap niet in een babbel

Babbeltrucs zijn een veelvoorkomende manier waarop criminelen geld en spullen stelen. Ze komen bijvoorbeeld aan de deur met een verhaal of ze nemen telefonische contact met je op. “Een veel voorkomend verhaal wat ze tegenwoordig gebruiken is dat ze van de politie zijn. Online zoeken ze dan de naam op van de wijkagent en dan bellen ze vanuit die naam. Het verhaal is dan dat ze het adres van het slachtoffer hebben gevonden op een lijst van inbrekers. Ze bieden vervolgens aan om waardevolle spullen en geld te bewaren in een kluis op het bureau. Een van de criminelen komt dan in politie uniform aan de deur en nemen alles mee.”
Maar dat zijn natuurlijk geen echte agenten. “Nee, wij hebben sowieso geen kluis waar we waardevolle spullen van burgers in bewaren. En daarbij heb ik ook nog nooit inbrekers ontmoet die een adresboek bijhielden. Inbrekers zijn gelegenheidsdieven. Die kijken waar ze op dat moment hun slag kunnen slaan. En als wij toch bij mensen aanbellen, wat we soms echt wel doen, dan zijn we altijd volledig herkenbaar. Altijd in uniform, altijd met identificatie en altijd met herkenbare auto’s. We weten dat mensen voorzichtig zijn en wij zullen er alles aan doen om kenbaar te maken dat we echt zijn.”
Heb je te maken met deze vorm van oplichting? Of heb je het vermoeden dat het om een crimineel gaat? Maak dan meteen een melding bij de politie. Gebeurt de oplichting telefonisch? Hang dan meteen op en bel terug naar de organisatie van wie ze zeggen te zijn. Zo kun je erachter komen of het inderdaad om een criminele activiteit gaat.
  • Wil je niets missen? Volg ons dan op Facebook!
  • Wil je adverteren op deze website? Bekijk dan hier de mogelijkheden.
Dit interview is onderdeel van de Veiligheidsspecial die de gemeente heeft uitgebracht in het kader van de Week van de Veiligheid.