De politie blijft ouderen waarschuwen voor babbeltrucs. Criminelen worden namelijk steeds creatiever in het bestelen van (vooral) ouderen in hun woning.
De meeste dieven gaan hierbij voor geld en sieraden. En de slachtoffers blijven na zo’n diefstal achter met een onveilig gevoel. Het heeft voor hen een grote impact. En die babbeltrucs gebeuren overal, in heel Nederland, in elke wijk.
Een babbeltruc begint heel onschuldig. Er wordt aangebeld en de persoon voor de deur gebruikt een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij je geld of andere waardevolle bezittingen. Dat gebeurt voornamelijk aan de voordeur.
De meeste oplichters doen zich voor als medewerker van de GGD, thuiszorgmedewerker of als monteur. De politie waarschuwt dan ook om nooit onbekenden in je woning te laten. Ook niet als ze een goed verhaal hebben of heel aardig zijn. Ze komen zonder afspraak en proberen je vooral te overrompelen.
De laatste tijd komen er veel berichten over een ‘GGD-medewerker’ die een coronatest komt afnemen. Of een ‘GGD-medewerker’ die de woning komt ontsmetten vanwege corona. En dan staat de ‘thuiszorgmedewerker’ die je niet kent, onverwachts op de stoep. En dat terwijl het slachtoffer misschien niet eens thuiszorg krijgt. Of misschien is de hulp al geweest!
Ook de monteurstruc wordt veel gebruikt. Medewerkers van een waterleiding- of nutsbedrijf die de meterstanden komen opmeten. Een woningbouwvereniging die een lekkage komt verhelpen in de woning. Deze ‘medewerkers’ komen binnen en laten je voordeur op een kier. Terwijl de medewerker je aan de praat houdt, komt een handlanger de woning binnen. Deze steelt geld en goederen uit de woning. Soms dus zelfs zonder dat je ook maar iets doorhebt.
Misschien word je gebeld door een bankmedewerker. Bij deze smoes wordt er eerst telefonisch contact gezocht. Met een smoes wordt het slachtoffer overgehaald de pincode af te geven. Niet veel later staat een andere bankmedewerker aan de deur om de pas op te halen. Soms knipt de medewerker de pas door waar het slachtoffer bij staat. Dit gebeurt echter op zo’n manier dat de magneetstrip en chip in tact blijven. De bankpas kan dus nog gebruikt worden. Vervolgens gaat de bankmedewerker er met de pinpas vandoor en wordt er geld van de rekening gehaald.
De politie krijgt ook regelmatig berichten over twee onbekenden die onaangekondigd aan de deur staan met een bos bloemen. Ze stellen zich voor als de nieuwe buren en vragen of ze binnen mogen komen. De bloemen laten ze bij je achter, maar ze nemen wel spullen van waarde mee.
Ook stellen de nieuwe buren zich vaak voor en nemen ze eten mee voor het slachtoffer. Dat eten was ‘toevallig’ over van een feestje. Ze zeggen bijvoorbeeld ‘Kom, ik zet het wel even voor u in de keuken’. Ze lopen dan zo naar binnen en laten wederom de voordeur op een kier.
Maar wees overal op je hoede. Babbeltrucs gebeuren namelijk niet alleen thuis bij de voordeur. Helaas zijn er ook gevallen bekend waarbij een onbekende een slachtoffer aanspreekt in de supermarkt. “He, hoe gaat het met je? Je kent me toch nog wel? Van vroeger!” zeggen ze dan. Vervolgens komt er een vooraf bedacht gesprek op gang. Daarbij wordt er behoorlijk op het slachtoffer ingepraat. Al snel weet de oplichter het adres van het slachtoffer. En niet veel later staat de oplichter voor de deur van het slachtoffer. Met deze smoes komen ze de woning binnen.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom dus een aantal tips om te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van een babbeltruc.
Ben jij slachtoffer van een babbeltruc en is de dader al verdwenen? Bel dan 0900-8844. Heb je het idee dat er een babbeltruc gaande is, bij jou of misschien bij een buur? Bel dan 112.