Campagne gestart tegen opvoeren van e- en fatbikes

05 sep , 13:31 Politie
t kan hard gaan opvoeren e bikes fatbikes campagne
Elektrische fietsen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ouderen, scholieren, recreanten. De elektrische fiets kan geweldig zijn. Maar ook gevaarlijk.
Steeds meer e-bikes én fatbikes worden opgevoerd en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden en is vooral onder de jeugd erg populair. Deze fietsen worden steeds vaker opgevoerd zodat ze harder kunnen dan 25 kilometer per uur. Sommigen worden zelfs voorzien van een gashendel zodat meetrappen niet meer nodig is. Soms heeft een nieuw aangeschafte fatbike een zwaardere motor dan is toegestaan (maximaal 250 watt).
Echter gebeuren er steeds vaker ongelukken met deze elektrische fietsen. Bij meer dan de helft van de ongelukken viel het slachtoffer van de fatbike zonder dat er een botsing was met een andere verkeersdeelnemer. Ongeveer één op de drie slachtoffers had (ernstig) hersenletsel. En bijna de helft van deze slachtoffers waren tussen de 10 en 14 jaar oud.

Opvoeren

Het opvoeren van een fatbike of andere elektrische fiets is verboden. Ook het installeren van een gashendel is verboden. Hier zitten dan ook grote gevolgen aan. Zo kun je een boeten krijgen tot ruim 1000 euro en kan de fiets in beslag worden genomen. Daarnaast kun je ook nog een strafblad krijgen.
Ook ben je niet verzekerd als je aanpassingen hebt gedaan aan je e-bike. Bij een ongeluk moeten alle (medische) kosten zelf worden betaald. En dat kan dan weer oplopen van duizenden tot tienduizenden euro’s. Er zijn zelfs al gevallen bekend waarin een jarenlange afbetalingsregeling is getroffen.

Discussie

Het is dan ook niet vreemd dat er veel wordt gediscussieerd over regels rondom de fatbike. Zo wordt er gesproken over een mogelijke leeftijdsgrens of een helmplicht. Dat is goed om in overweging te nemen als je zo’n fiets wilt kopen. Is er iemand in jouw gezin die al een fatbike heeft? Controleer dan of deze aan de regels voldoet. Zo mag de motor maximaal 250 watt zijn, mag de fiets niet harder gaan dan 25 kilometer per uur en mag er geen gashendel opzitten.

't Kan hard gaan

De nieuwe campagne van de overheid heeft de slogan ‘’t kan hard gaan’. De campagne is bedoeld om jongeren en hun ouders bewust te maken van bovengenoemde risico’s. Onder meer op TikTok worden filmpjes verspreid met rijmende teksten als “van scheuren door je wijk naar een ingenomen bike” en “van lekker hard trappen naar een strafblad pakken”. Ook komen er radiospotjes en posters. De campagne is op alle e-bikes gericht, hoewel het recent vooral om opgevoerde fatbikes te doen is.
De voorbereiding van de campagne begon voordat Madlener minister werd. Als Kamerlid nam Madlener het nog op voor fatbikes en noemde hij het kopen van een opvoersetje ‘logisch’. Maar als minister wijst hij nadrukkelijker op de gevaren. In een verklaring zegt Madlener: “Je hoort steeds vaker dat er ongelukken zijn met elektrische fietsen, die soms wel met 60 km/u over de weg scheuren. Dat is levensgevaarlijk, en daarom ook verboden.”
  • Wil je niets missen? Volg ons dan op Facebook!
  • Wil je adverteren op deze website? Bekijk dan hier de mogelijkheden.