Wees altijd alert voor babbeltrucs!

Foto: Pexels MART PRODUCTION

Babbeltrucs zijn een bekende en makkelijke manier voor criminelen om toe te slaan. Het is dus belangrijk om altijd alert te zijn als iemand aanbelt.

Bij een babbeltruc wordt er aangebeld, een verhaal verteld en probeert er iemand binnen te komen. Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat ze meterstanden komen bekijken, of dat er iets is met de zonnepanelen. Misschien laten ze weten dat ze de kachel bij komen vullen. Anderen doen zich voor als pakketbezorger en bieden aan het pakketje binnen neer te zetten voor je. Vaak kunnen deze mensen geen identiteitskaart laten zien. Maar het gebeurt ook steeds vaker dat ze deze gewoon vervalsen. Het is daarom goed om zelf ook een check te doen.

Vraag bijvoorbeeld een keer extra van welk bedrijf ze zijn. Vraag hen vervolgens om even buiten te wachten en bel het bedrijf waarvan ze claimen te zijn. De meeste criminelen zullen het op dit moment al op een lopen zetten, maar dat is geen gegeven. Als het bedrijf aan de telefoon zegt dat er niemand langs hoort te komen. Ga dan niet terug naar de deur. Bel voor de zekerheid ook de politie. Als je de deur nog een keer opent, bestaat de kans dat ze alsnog met geweld binnen proberen te komen.

Ook op Goeree-Overflakkee

Babbeltrucs komen overal voor in Nederland. Niet alleen in de grote stad, ook op Goeree-Overflakkee slaan criminelen op deze manier toe. Woningbouwvereniging Oost West Wonen heeft de afgelopen weken uit diverse dorpen meldingen gekregen van babbeltrucs. En dus willen ze alle inwoners van het eiland waarschuwen voor deze vorm van oplichting.

“Wees extra alert wanneer iemand onaangekondigd aan de deur staat”, zeggen ze. “Laat niet zomaar iemand binnen en verstrek ook zeker geen gegevens. Vertrouw je de situatie niet? Neem dan contact op met de organisatie waarvan ze zeggen te zijn. Je kunt ook vragen om een legitimatiebewijs.” Al is dat legitimatiebewijs dus niet altijd echt. Bellen naar het bedrijf is daarom het verstandigst.

Rookmelders

Sinds een 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Nederland. Op elke bewoonde etage van je woning hoort er nu eentje te hangen. Dit is een mooie ingang voor criminelen. Ze komen dan zogenaamd controleren of dit wel echt is gedaan. Echter zijn zij niet van een officiële organisatie die daarover gaat. We hebben daarom een paar jaar terug al uitgezocht hoe dit op Goeree-Overflakkee in zijn werk gaat. Dat lees je hier terug.

Wil je extra informatie over babbeltrucs of wil je weten wat je zelf kunt doen in een verdachte situatie? Kijk dan op de website van de politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen