Controle van de rookmelders? Let goed op!

Foto: Sam Fish

Vanaf vrijdag 1 juli is het verplicht op een rookmelder te hebben op elke bewoonde verdieping in huis. Maar hoe zit dat dan met de controle daarvan?

Door Sam Fish

De politie waarschuwt al ruim een week voor een nieuwe babbeltruc rondom de rookmelders. Want dit is natuurlijk een goudmijn voor criminelen. Zij kunnen zich voordoen als controleur, hebben zelfs een ID-kaart bij zich ter verificatie. Die ID-kaart is echter nep en als ze eenmaal bij je binnen zijn, nemen ze alles mee wat ze willen hebben.

Maar hoe weet je dan wie je wel veilig kunt binnenlaten voor een controle? Wij vroegen het voor je na.

Oost West Wonen

Een groot deel van het eiland heeft een huurhuis. Zij zijn ondergebracht bij woningcorporatie Oost West Wonen. Zij laten weten dat er vanuit hun niet gecontroleerd wordt. “Huurders krijgen deze week een brief van ons,” vertelt een medewerker. Ze laat ook weten dat alles rondom de rookmelders wordt overgenomen door Schipper. “Ook als je al bij een ander bedrijf de rookmelders hebt afgenomen.” Een controle wordt er echter niet uitgevoerd. Dat gebeurt pas als het nodig is. “En ook dan sturen we vooraf een brief om een afspraak te maken met bewoners.”

Laat dus niemand binnen als ze zeggen dat ze komen controleren op rookmelders.

Koopwoningen

Koopwoningen hebben echter geen organisatie achter zich zitten voor dit soort dingen. En dus vroegen we het aan de gemeente. “Als gemeente werken we mee aan de campagne rookmeldersplicht,” laat een woordvoerder weten. “We attenderen inwoners via die weg op deze wettelijke verplichting. Daarbij is de gemeente ook het bevoegd gezag in de controle op rookmelders.”

Dat wil zeggen dat de gemeente de gene is die controleert op rookmelders en geen enkel ander bedrijf. “De persoon die komt controleren werkt bij de gemeente. Deze persoon is dan dus ook in het bezit van een officiële toezichthouders pas. We adviseren mensen daarom altijd om de controleur te vragen naar die pas. Is er nog steeds twijfel? Bel dan direct met de gemeente op 14 0187.”

De gemeente wijst mensen er verder nog op dat je via rookmelders.nl kunt checken hoeveel rookmelders je nodig hebt in je huis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen