Bijna kwart meer schuurinbraken in Zuid-Holland

Foto: PR Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken

Inbrekers slaan dit jaar veel vaker hun slag in Zuid-Hollandse schuren en garages. Dat blijkt uit onderzoek van Independer.

De eerste zes maanden van 2023 is er in de provincie 1307 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen. Dat is een toename van 23,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk is er een stijging van 8,9 procent. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Independer voerde het onderzoek uit op basis van politiedata.

Vooral in Rotterdam nam het aantal schuurinbraken dit jaar sterk toe. Het eerste half jaar vonden er 35 meer incidenten plaats dan tijdens diezelfde periode in 2022. Ook in Den Haag (+34) en Vlaardingen (+31) waren flink meer inwoners slachtoffer van een schuurinbraak. In het Westland is er beter nieuws. Daar was juist een daling te zien in het aantal inbraken in schuren.

Neem maatregelen

“Deze fikse toename laat maar weer zien hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten. Doe dat met fatsoenlijke sloten,” zegt Independer verzekeringsexpert Michel Ypma. “Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet.”

Grootste kans

Om te zien waar het in Zuid-Holland het vaakst mis gaat, is het aantal inbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. Hieronder een overzicht van het gemeenten met de meeste schuurinbraken per 10.000 huishoudens.

  • Vlaardingen: 18,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Katwijk: 14,3 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Ridderkerk: 14,1 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Schiedam: 14,1 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Noordwijk: 12,6 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Goeree-Overflakkee staat een stuk beter in de lijst. Hier gaat het om 3,2 inbraken per 10.000 huishoudens. In 2022 waren dit 6 inbraken per 10.000 huishoudens. En in de eerste helft van dit jaar waren er al 7 schuurinbraken. Het hele onderzoek is te vinden op de website van Independer.

Cookieinstellingen