CBS ziet afname in het aantal verdrinkingen

Foto: Lifeguard Stijn

Het afgelopen jaar zijn er in Nederland minder mensen verdronken in open water of in en om het huis dan een jaar eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2022 waren dat er 73, het jaar daarvoor nog 80. Verdrinking kwam naar verhouding het meest voor onder zestigers, volgens het statistiekbureau.

Daarnaast komt het CBS apart met cijfers over het aantal verdrinkingen door zelfdoding of door verkeersongevallen. Bij de eerste groep steeg het aantal doden door verdrinking van 87 in 2021 naar 100 in 2022. Bij verkeersongevallen verdronken afgelopen jaar 39 mensen, 1 meer dan een jaar eerder. In alle categorieën was 70 procent van de slachtoffers man.

Tijdelijk in Nederland

Daarnaast kwamen afgelopen jaar nog eens 32 mensen om door verdrinking die tijdelijk in Nederland waren. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke werknemers of toeristen. Ruim de helft van de zogenoemde niet-inwoners kwam uit Duitsland of Polen.

Uit de cijfers blijkt volgens het CBS verder dat bij kinderen onder de 10 jaar die in Nederland geboren zijn maar een niet-Europese herkomst hebben, het risico op verdrinking drie keer groter is dan bij andere kinderen.

Cookieinstellingen