Flinke stijging e-step boetes in Zuid-Holland

Foto: Pexels; Paul Vokmer

In Zuid-Holland vond vorig jaar de hoogste stijging plaats als het gaat om boetes. Dit blijkt uit onderzoek van Beslist.nl op basis van CJIB-data.

In totaal werden er 107 boetes uitgedeeld aan bestuurders van elektrische fietsen. Dat is een toename van 73% ten opzichte van een jaar eerder. In 2020 ging het namelijk om 62 bekeuringen.

Met je elektrische step de openbare weg op? Dat mag alleen als hij door de RDW is goedgekeurd. Bovendien moet je 16 jaar of ouders zijn om zo’n step te mogen besturen. Voldoe je niet aan deze eisen? Dan riskeer je een flink boete van maar liefst 410 euro!

Nieuwe regelgeving

In 2023 wordt de regelgeving voor e-steps in Nederland aangepast. Het vermogen van een elektrische step mag dan niet meer boven de 400 Watt zijn. Ook wordt het voeren van een kentekenplaat dan verplicht.

Overigens gelden niet overal in Europa dezelfde regels. Zo is er in België geen minimumleeftijd voor de elektrische step. In Denemarken en Griekenland geldt een helmplicht voor elke leeftijd. En in Finland is geen minimumleeftijd voor het privégebruik, maar wel voor het huren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen