Politie roept ook op tot zichtbaarheid in het verkeer

Foto: PR Politie Goeree-Overflakkee

Onlangs gaf de gemeente Goeree-Overflakkee samen met middelbare scholieren het startsein voor de campagne AAN in het donker. Nu is het aan de politie.

Hans Snel en Marc van Duin werken bij de Politie Eenheid Rotterdam. Zij hebben hun oproep ‘AAN in het donker’ geplaatst bij de RGO Beroepscampus in Sommelsdijk. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen veilig thuiskomt,” zegt Hans Snel. “Met goede verlichting neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20 procent af.

Naast voorlichting en waarschuwen is handhaven ook een taak van de politie. Het boetebedrag voor fietsen zonder goede verlichting? Dat kan oplopen tot 69 euro! “Voor veel minder geld kun je ook fietslampjes kopen. Kies dan wel voor deugdelijke verlichting en niet van die goedkope thuisbrengers,” aldus Snel.

De regels op een rijtje

We zetten de regels nog even voor je op een rijtje. Wit of geel licht gaat voorop en rood licht aan de achterkant. Lampjes mogen niet knipperen en moeten recht vooruit of achteruit schijnen. De lampjes moeten goed zichtbaar zijn, er mag dus niets overheen hangen. Pas dus op als je een lampje onder je zadel bevestigt. Losse lampjes mag je vastmaken aan je kleding of tas, maar alleen op bovenlichaam. Zet dus geen lampjes op je hoofd, aan je armen of aan je benen. Je mag ook geen extra verlichting gebruiken, bijvoorbeeld aan je spaken of een extra koplamp.

En vergeet natuurlijk tot slot ook niet om je lampjes ook daadwerkelijk aan te zetten in het donker.

De volgende is aan de beurt

Na afloop van het spuiten met de krijtverf droeg Hans Snel de spuitbus oer aan Henk van der Drift. Hij is heemraad bij het Waterschap Hollandse Delta. Binnenkort gaat ook hij ergens een oproep plaatsen voor fietsverlichting. Hij zal dat doen op één van de waterschapswegen op het eiland.

Zet je licht aan - agenten spuiten markeerspray bij fietspad Beroepscampus Sommelsdijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen