Let op, wildplukken is stroperij en dus verboden

Foto: Pixabay; Dave LZ

Een maand in de bak of ruim 4000 euro boete voor een emmertje bramen of wat paddestoelen? Volgens ons wetboek is dat gewoon een mogelijkheid.

Door Wim Meijer

Bramen plukken, beukennootjes rapen, paddenstoelen meenemen of zelfs kastanjes, eikeltjes, dennenappels en herfstbladeren. Het valt allemaal onder Artikel 314, Wetboek van Strafrecht. Kortom; stroperij!

Dan meen je je hele leven binnen de kaders van de wet te hebben geleefd, maar nee hoor. Ben je 68 jaar, kom je erachter dat je uit een geslacht komt van pure stropers. En dat niet alleen. Ik, Wim Meijer, heb het mijn eigen kinderen met de paplepel ingegoten. Of misschien met de zelfgemaakte bramensiroop.

Stroperij

Want wat blijkt nu? Die gezellige uitjes met het gezin om de lekkere dingen van de natuur te ontdekken? Dat is dus pure stroperij. Het plukken van bramen is verboden en daarmee dus stroperij. Bij de term ‘stroperij’ denk je eerder aan de jacht op olifanten en neushoorns in verre oorden. Maar zelfs wij Nederlanders maken ons al jaren schuldig aan deze daad. Het staat letterlijk in het strafboek;

“Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciën, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie.”

Let op: boetes uit de tweede categorie kunnen oplopen tot maximaal 4500 euro. Dat zijn dus ontzettend dure bramen, of bessen, of kastanjes, of beukennootjes.

Herfstbladeren

Jazeker, je leest ’t goed: deze wet (die zijn ‘wortels’ vindt ergens achter in de achttiende eeuw) beperkt zich dus niet tot het plukken van bramen. Het houdt dus ook in dat zelfs het rapen van beukennootjes, eikeltjes, kastanjes en herfstbladeren wordt gezien als ‘diefstal’. En dat is dus strafbaar.

In geval van overgemotiveerde boswachters of andere handhavers betekent dat dus het einde van herfststukjes. Maar ook einde borstplaat met beukennootjes, einde gepofte tamme kastanjes met Kerstmis, einde rozenbotteljam, einde gefrituurde parasolzwammen en einde brandnetelkaas.

Wildplukken populair

De laatste jaren is het fenomeen ‘wildplukken’ via vele media aangeprezen als de goedkoopste en gezondste manier van leven. Een handige manier om de winter door te komen. Maar nu blijkt dus dat het hele internet volstaat met tips van hoe, waar en wat te stropen.

Nu is het zeker zo dat de (champignons-?)soep niet zo heet wordt gegeten. Weliswaar biedt Artikel 314 van het Wetboek van Strafrecht weinig ruimte voor nuance. In de praktijk blijken de sancties op het ‘wildplukken’ beperkt te blijven tot relatief kleine geldboetes van rond de 100 euro. Maar toch, als je je van geen kwaad bewust bent, en je plotseling wordt beboet, dan voelt dat toch verre van rechtvaardig.

Gedoogd

Gelukkig zijn er wel uitzoderingen op de regel en wordt het plukken van bramen meestal gedoogd. We zetten deze uitzonderingen even op een rijtje.

  • Alleen plukken in augustus. In de meeste duingebieden geldt deze regel. Daarna moeten bramen en bessen met rust gelaten worden. Ze vormen dan een voedselbron voor de dieren.
  • Eigen gebruik. Zolang het voor eigen gebruik is, wordt het meestal gedoogd. Als het gaat om plukken of rapen voor commerciële doeleinden, dan verandert de zaak. De kok die de natuur ingaat voor zijn restaurant, kan zomaar een rekening krijgen. Staatsbosbeheer geeft aan dat het plukken en meenemen van ongeveer een vol champignonbakje per persoon wordt gedoogd.
  • Blijf binnen de paden. Ook dit verschilt overigens per gebied. ER zijn gebieden waar wel geplukt mag worden, maar alleen langs de paden. Ook zijn er gebieden waar je in augustus van de paden af mag om te plukken. Check dit even voordat je ergens naartoe gaat voor iets lekkers.

Gevaren van wildplukken

Verder wijst Staatsbosbeheer ook nog op de gevaren die kleven aan het wildplukken. Zo kunnen met name de aan de grond groeiende duin (dauw)bramen besmet zijn met vossenlintworm. Ook het consumeren van zelf geplukte paddenstoelen vraagt een zekere deskundigheid. Er zijn immers ook volop giftige paddenstoelen. Maar verder: wat eikeltjes, kastanjes en herfstbladeren betreft… daar kleven weinig gevaren aan.

Ruk gerust de (klein)kinderen achter de laptop of tablet vandaan. Neem ze mee het bos in en ga daarna gezellig thuis herfststukjes maken onder het genot van een glas vers gemaakt bramensap. Of ze het lekker vinden is maar de vraag, maar ze houden er in ieder geval mooie herinneringen aan over.

Bronnen: Wikipedia, Staatsbosbeheer, Goedboerenindestad.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen