Voor het eerst in twintig jaar meer auto’s gestolen

Foto: Pixabay; TheDigitalWay

Voor het eerst in twintig jaar is het aantal autodiefstallen gestegen. Dat meldt kenniscentrum LIV op basis van hun cijfers over het eerste half jaar van 2022.

Vooral oudere auto’s zonder alarmsysteem zijn makkelijk te kraken. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 2900 personenauto’s gestolen. Dat is een kleine 13 procent meer dan een jaar eerder. In vier op de tien gevallen werd de auto wel weer teruggevonden.

Dieven reden het vaakst weg met een Toyota, namelijk 476 keer. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Ook Volkswagens, Peugeots en Renaults werden vaak gestolen.

Geen alarmsystemen

Voertuigen van vier jaar en ouder met een nieuwprijs onder de 50.000 euro hebben vaak geen alarmsysteem. Dat is een deel van het probleem. “Ze zijn daardoor extra kwetsbaar voor diefstal en autokraak,” zegt Rudi Welling. Hij is van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Ook is het vaak eenvoudig voor dieven om in te breken in auto’s die door zogenaamde ‘keyless entry’ open kunnen. Je hebt dan geen sleutel nodig en dat is te hacken.

Er zijn niet alleen meer personenauto’s gestolen. Ook motor-, brom- en snorfietsen zijn steeds vaker een doelwit. Hetzelfde geldt voor lichte bedrijfswagens. De diefstal van deze vervoermiddelen nam toe met elk tussen de 30 en 40 procent.

Cookieinstellingen