Nepmail van ‘Facebook’ nieuwste truc van oplichters

Foto: Afbeelding van Simon Steinberger via Pixabay

Kreeg je een berichtje van Facebook dat je de regels hebt overtreden en dat je account binnen 48 uur verwijderd zal worden, tenzij je nu in actie komt? Het is de zoveelste digitale oplichtingstruc.

Onderzoekers van Trustwave brachten de oplichting aan het licht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een chatbot die zich voordoet als het Support Team van Facebook. Deze chatbotfunctie (die automatische antwoorden geeft) wordt veel door bedrijven en individuen gebruikt om bijvoorbeeld contact te houden met klanten. Maar nu wordt deze functie dus misbruikt door oplichters.

De truc begint met een e-mail, laat Opgelicht weten. Hierin staat dat de Community Standards overtreden zijn en dat er 48 uur rest om hiertegen in te gaan, anders wordt je account verwijderd. Daarvoor moet je op de link in de mail klikken. En daarmee hebben de slechteriken het contact gelegd.

Oplichting van derden

Wie de fout maakt om in alle hokus spokus mee te gaan en uiteindelijk ook het wachtwoord invult, zit aan de haak. De bedriegers kunnen dan gewoon je account binnen. Zo komen er een hoop meer gegevens vrij en kan je account bijvoorbeeld ook gebruikt worden om anderen op te lichten. Daarnaast gebruiken veel mensen hun profiel ook om in te loggen op andere sites en dat kunnen de misbruikers dan ook.

Wat te doen?

Wie mail krijgt moet op de eigen Facebookpagina via het profiel naar de Support-inbox gaan. Hier kun je bij ‘Je waarschuwingen’ checken of je daadwerkelijk een bericht hebt ontvangen van Facebook. Staat hier niets, is er ook niks aan de hand.

Cookieinstellingen