Ouddorpse brandweer heeft nieuwe kazerne gekregen

Foto: Sam Fish

Tot voor kort zat de Ouddorpse brandweer in een omgebouwd schoolpand. Erg leuk natuurlijk, maar er scheelde een hoop aan. En dus was het tijd voor een nieuw pand. En wat voor een!

Door Sam Fish

De nieuwe kazerne is te vinden op de plek waar hij altijd al te vinden was, aan de Hofdijksweg. Middenin de samenleving, want de kazerne is er voor de samenleving. “De brandweer is steeds belangrijker en er wordt steeds meer van hen verwacht. Dat verdient dus een mooi onderkomen,” laat burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman weten. Zij mocht samen met Arjen Littooij, algemeen directeur van de veiligheidsregio, de opening verzorgen.

Die opening was meer een soort onthulling. Er was in een deuropening een doek gespannen dat open geknipt moest worden door de twee. Van achter dat doek verscheen een nieuwe steen met daarop de openingsdatum van de nieuwe kazerne. De steen die 115 jaar geleden werd gelegd heeft een mooi plekje gekregen in de kazerne.

Duurzaam

“Wat een mooi gebouw, het ziet er kelluf uut, zouden ze hier zeggen,” grapt Arjen Littooij. “115 Jaar geleden werd de eerste steen gelegd. En vandaag openen we een nieuw hoofdstuk. We kunnen er de komende 115 jaar weer tegenaan. Al was het bouwen van de nieuwe kazerne wel een risico. Het is een blusgroep vol aannemers die zelf niets mochten doen aan het pand. Dat is wel even spannend. Maar iedereen is gelukkig helemaal blij met de nieuwe kazerne.”

De nieuwe kazerne is een duurzaam pand. De gemeente én de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vonden dat een belangrijk punt. En dus heeft het pand een warmtepomp en oplaadpunten voor elektrische voertuigen. En dan zijn er ook nog zonnepanelen op het dak gelegd. Het nieuwe pand kan er de komende jaren dus goed tegenaan én is klaar voor de duurzame toekomst van de gemeente.

Samenwerking

De brandweer is niet de enige gebruiker van het nieuwe pand. Al sinds 1966 zit ook het Rode Kruis bij hen in en dat blijft zo. De afdeling van Ouddorp heeft een eigen ruimte gekregen aan de andere kant van de ingang. Als je voor het pand staat, vind je aan de linker kant de bluswagens, in het midden de kleedkamers en aan de rechterkant het Rode Kruis.

Het pand wordt daarmee gebruikt door de vrijwillige brandweer, de jeugdbrandweer en het Rode Kruis. “Het is een kazerne waar we trots op kunnen zijn,” gaat de burgemeester verder. “Een kazerne is meer dan een stalling voor voertuigen. Het is een huis voor onze brandweer. Zij staan ook hier 24 uur per dag, 7 dagen per week, paraat voor de veiligheid van onze inwoners en gasten.”

Opening nieuwe brandweerkazerne Ouddorp Opening nieuwe brandweerkazerne Ouddorp Opening nieuwe brandweerkazerne Ouddorp oude steen brandweerkazerne ouddorp

Cookieinstellingen