Politie roept TVOH-slachtoffers op zich te melden

Foto: Politie.nl

Al een week lang wordt er over bijna niets anders gesproken: het seksueel grensoverschrijdende gedrag binnen The Voice of Holland. De politie roept slachtoffers nu op zich te melden.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben de berichtgevingen over de misstanden ook gevolgd. Er zou sprake zijn van allerlei soorten ongepast gedrag, waaronder ook strafbare feiten. “Dit zijn verontrustende feiten,” vindt ook de politie. “Hierbij willen we mensen die denken slachtoffer te zijn van een strafbaar feit oproepen om zich te melden bij de politie. Zij kunnen eventueel ook aangifte doen.”

Ook mensen die mogelijk getuige zijn geweest van strafbare feiten worden gevraagd zich te melden.

Slachtoffers staan voorop

De politie benadrukt dat het belang van de slachtoffers voorop staan. Onderzoeken worden gedaan door gespecialiseerde rechercheurs en officieren van justitie. Zij vormen een deskundig team en staan de slachtoffers bij. Bewijs verkrijgen in een zedenzaak is vaak lastig en het kost veel tijd. Maar het is zeker niet onmogelijk.

Het uitgangspunt van de politie en het OM is dat slachtoffers zélf bepalen of ze aangifte doen. Het is belangrijk dat een slachtoffer niet tegen hun zin in een strafrechtelijke procedure terecht komt.

Melding of aangifte

Het melden of aangifte doen van een zedendelict bij de politie kan op twee manieren.

  • Bel met het algemene nummer 0900-8844. Hierna volgt dan contact of een afspraak met een zedenrechercheur. Hierbij gaat het om een informatief gesprek.
  • Ga fysiek langs bij een politiebureau bij jou in de buurt.

Wil een slachtoffer (nog) geen contact met de politie? Dan kunnen ze ook bellen met 0800-0188 of (anoniem) chatten met het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Het CSG kan op verzoek van het slachtoffer contact zoeken met de zedenpolitie om aangifte te doen.

Naast het CSG kunnen slachtoffers ook terecht bij Slachtofferhulp. Daarvoor kun je bellen met 0900-0101 of zoek contact via de chat op de website van Slachtofferhulp.

Wat zijn zedendelicten?

Door de ophef van de afgelopen week is ook vaak de vraag gesteld wat een zedendelict nu eigenlijk is. Kort gezegd, wordt hieronder verstaan het ondergaan van seksuele handelingen tegen eigen wil. Maar ook het onder dwang moeten verrichten van seksuele handelingen. Daarbij kan het gaan om onzedelijke betastingen, aanranding of verkrachting.

Er is een verschil tussen gedrag dat als moreel ongepast gezien wordt en gedrag dat volgens de wet strafbaar is gesteld. Bijvoorbeeld seksueel getinte toespelingen, face-to-face én online, kunnen ongepast zijn. Toch zijn ze in beginsel niet strafbaar.

Onderzoek

Advocatenkantoor Van Doorne doet in opdracht van tv-producent ITV Studios onderzoek naar de vermeende misstanden. De politie en het OM zijn dan ook met hen in gesprek gegaan. Daaruit is gekomen dat mogelijke slachtoffers verzocht worden zich te melden bij de politie.

Eerdere gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen. Dat kan dus schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen