Politie vindt 2500 inloggegevens in het buitenland

Foto: Pixabay; PhotoMIX_Company

Het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag ontving onlangs van het Nederlandse Cybersecuritybedrijf NFIR informatie over duizenden unieke mailadressen en wachtwoorden.

De inloggegevens zouden op een buitenlandse server zijn aangetroffen. Voor Nederland gaat het om zo’n 2500 unieke e-mailadressen en daaraan gekoppeld bijna even zoveel wachtwoorden. De e-mailadressen die gevonden zijn, worden gemaild door de politie. Op die manier worden de eigenaren in kennis gesteld dat hun gegevens zijn gestolen.

Heb jij zo’n e-mail gekregen? Zorg dan dat je overal je wachtwoorden aanpast.

Samenwerking cybercrime teams

Elke eenheid van de politie investeert in onderzoeken naar cybercriminaliteit. Er zijn teams die aan de hand van digitale sporen onderzoek doen naar verdachte(n) van deze criminaliteit. Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Ze opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom samen met veel partijen in binnen- en buitenland.

Tips om cybercrime te voorkomen

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. Maar je kunt wel maatregelen treffen om de kans zo klein mogelijk te maken dat jij slachtoffer wordt. We zetten wat tips op een rijtje:

  • Zorg dat je computer goed beveiligd is. Installeer updates dan ook zodra deze beschikbaar zijn.
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall en/of scriptblockers. Dat zijn apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten.
  • Gebruik een sterk wachtwoord, bijvoorbeeld een zin. Deze is voor jouzelf gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Kijk voor meer informatie op veiliginternetten.nl.
  • Door het instellen van een twee-stapsverificatie voeg je een extra beveiliging toe aan je accounts. Vaak wordt dan een toegangscode naar een vertrouwd apparaat gestuurd zodat je kunt inloggen. Hackers hebben dan niet meer genoeg aan alleen je inloggegevens.
  • Klik nooit zomaar op een link.
  • Geef niemand je inloggegevens.
  • Bij een scheiding (werk of privé) moet je ook digitaal scheiden. Verander je wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde mailadressen en accounts.
  • Maak regelmatig een back-up van waardevolle bestanden. Sla deze ook ergens anders op en test af en toe of deze nog werkt.

Wil je meer informatie over cybercrime? Kijk dan op de website van de politie.

Bron: Politie.nl

Cookieinstellingen