Politie waarschuwt voor telefonische oplichtingen

Foto: Erik Riensema

De landelijke politie vraagt aandacht voor telefonische oplichtingen. Dat is sowieso een groot probleem, maar nu gebeurt het uit hun naam.

Door Sam Fish 

Het is bijna dagelijkse kost om gebeld te worden door oplichters. Ze doen zich voor als iemand van je bank of een andere organisatie. Vervolgens vragen ze om je pincode en halen ze je geld weg. Er kan niet vaak genoeg voor gewaarschuwd worden. Maar het kan blijkbaar wel nog gevaarlijker. Criminelen doen zich nu voor als de politie. Op het scherm van je telefoon staat zelfs het algemene nummer als je gebeld wordt; 0900-8844.

Geef nooit persoonlijke gegevens 

Word je gebeld door dit nummer? Neem dan niet op of verbreek zo snel mogelijk de verbinding. Tijdens het gesprek wordt namelijk gevraagd om je pincode. Geef je dit liever niet, dan vragen ze je om een app te instaleren. Met die app kunnen ze op afstand meekijken als je inlogt in je bank app. Doe dit niet. En onthoud: politie en overheidsorganisaties vragen nooit naar pincodes. Ze zullen je ook nooit vragen om software te instaleren om mee te kunnen kijken.

Cookieinstellingen