Herdenkingsplek gemaakt voor motoragent Arno

Foto: Sam Fish

Wekenlang hing er een groot spandoek langs de grote parkeerplaats aan de Schaapsweg. Dat spandoek is nu weg en er is een echte gedenkplaats voor in de plek gekomen.

Door Sam Fish

Het spandoek dat er hing was voor motoragent Arno de Korte. Hij kwam om het leven tijdens zijn werk toen hij een vrachtwagen probeerde aan te houden in Rotterdam. En hoewel Arno woonachtig was in Capelle aan den IJssel, was hij ook op Goeree-Overflakkee erg geliefd en bekend. Hij gaf in Ooltgensplaat en Middelharnis namelijk motorrijlessen.

Op de dag van zijn uitvaart gingen ruim 100 motorrijders in een stoet het eiland over om Arno een laatste eer te bewijzen. Maar zijn vrienden vonden dat nog niet genoeg. Er moest een plekje komen zodat Arno nooit vergeten zou worden.

Herdenkingsplek

Die plek is gemaakt op donderdagavond 26 augustus. Die avond werd het spandoek losgemaakt, opgerold en netjes opgeborgen. Daarvoor in de plaats kwamen Debby en Jeroen, oud-leerling en bekende van Arno, met een speciaal bordje. Dit werd geplaatst door de broer van Arno, Raymond, en Mike Damen. Die laatste was een collega van Arno, maar ook de eigenaar van de motorrijschool in Oude-Tonge waar Arno les gaf. De twee waren dan ook zichtbaar emotioneel en dankbaar door de actie van Debby en Jeroen.

Onder het toeziend oog van ruim 70 motorrijders, bekenden, vrienden en familieleden van Arno werd de nieuwe gedenkplek ingericht. Op de plek waar het bordje is neergezet lagen al heel veel bloemen en is er een boompje geplant. Daarnaast staat er ook een straatnaambordje: Schaapsweg Arno’s. “Het is altijd ‘bij Hetty’s’ als iemand deze parkeerplaats omschrijft. Nu is het bij Arno’s,” legt een van de aanwezigen uit. Een mooie manier om de herinneringen levend te houden.

“Kijk om je heen”

Op het herdenkingsbordje staat de lijfspreuk van Arno. “Kijk om je heen. Geniet van het leven. Geniet van het motorrijden.” Het is wat hij tegen zichzelf zei als hij zenuwachtig was voor iets. Maar hij zei het ook altijd tegen zijn leerlingen tijdens de motorrijlessen. Daaronder staan ook zijn naam, geboortedatum en sterfdag vermeld.

Het bordje is overigens weer weggehaald en wordt in beton gegoten voordat hij weer wordt teruggeplaatst. Op die manier kan het bordje niet zomaar weggehaald worden.

Arno de Korte

“Ik ben hier bijna elke dag te vinden voor de bloemen en het boompje,” vertelt Debby, een van de initiatiefnemers van de herdenkingsplek. “Hier is het voor mij ook allemaal begonnen met de rijlessen van Arno. Ik stond na zijn dood met wat mensen te praten over hem. We wilden allemaal iets doen zodat hij niet vergeten zou worden, want dat mag niet gebeuren. Arno was onderdeel van dit terrein en dat zal hij nu ook echt altijd blijven. Hij wordt enorm gemist op het eiland, dat blijkt ook wel als je nu om je heen kijkt.” Ze doelt op de ruim 70 motorrijders die bij de onthulling zijn. “Arno is onderdeel van dit terrein en dit geeft ons een plek om hem even op te kunnen zoeken.”

Motoragent Arno de Korte werd op woensdag 7 juli dodelijk aangereden door een vrachtwagen. Hierdoor mocht hij maar 47 jaar worden. Een 45-jarige vrachtwagenchauffeur uit Melissant zit vast voor de aanrijding.

Mediaverbod

Collega-motoragent Mike Damen heeft al diverse malen de media opgezocht om aandacht te vragen voor de dood van Arno en het gevaar dat motoragenten soms lopen. Vanuit de politie is hem een verbod opgelegd om voorlopig met de media te praten. Hij heeft ons dan ook niet te woord gestaan.

gedenkplaats voor Arno de Korte gedenkplaats voor Arno de Korte gedenkplaats voor Arno de Korte gedenkplaats voor Arno de Korte gedenkplaats voor Arno de Korte gedenkplaats voor Arno de Korte