Vanaf vandaag mogen homo’s ook bloed geven

Foto: Afbeelding van sabin urcelay via Pixabay

Lange tijd waren er strenge regels voor homo’s om bloed te mogen doneren. Zo mochten ze 4 maanden voor het doneren geen seks hebben gehad.

Door Sam Fish

Vanaf vandaag, woensdag 1 september is die regel versoepeld. Vanaf nu mogen ook homo’s in een vaste relatie met één bedpartner bloed doneren. En dat is voor de bloedbanken een stap in de goede richting. Er zouden namelijk wel eens zo’n honderd nieuwe bloeddonoren bij kunnen komen met deze versoepeling. Bloedbank Sanquin liet eerder al weten dat een verruiming van de regels mogelijk was zonder dat de veiligheid van het bloed in gevaar zou komen.

Geen bloed doneren

Homoseksuele mannen mochten lange tijd geen bloed doneren. Zij hebben namelijk een grotere risico op bloedoverdraagbare infecties. Dat risico zou bij hen groter zijn dan bij andere groepen. Tot vandaag was dus de regel dat homo’s 4 maanden geen seks mochten hebben om bloed te mogen doneren. Nu is een vaste bedpartner garantie genoeg dat hun bloed veilig is om te doneren.

Voor 2022 wordt een verdere verruiming van het donorbeleid voorbereid. Zo laat Sanquin weten op haar website. Bij die verruiming mogen ook homo’s zonder vaste partner bloedgeven. Hierover wordt in 2022 meer duidelijkheid gegeven.

Risicogroepenbenadering 

Hiervoor hanteerde Sanquin een risicogroepenbenadering. Daarbij krijgen mensen met verhoogd risico op het dragen van een bloedoverdraagbare infectie tijdelijk uitstel van bloed doneren. Dat geldt voor mannen die seks hebben met mannen. Maar bijvoorbeeld ook mensen die hebben gereisd in malariagebieden of die lang in een gebied geweest zijn waar de menselijke variant van Creutzfeldt-Jakob voorkomt.

Deze risicogroepenbenadering resulteert al jaren in een van de meest veilige bloedvoorzieningen ter wereld. Echter zorgt het er ook voor dat mensen onnodig worden uitgesloten van het bloeddonorschap.