Gevaarlijke situaties door vandalisme lantaarnpalen

Foto: Pixabay; MabelAmber

De gemeente Goeree-Overflakkee krijgt regelmatig een melding dat lantaarnpalen het niet doen. Maar het is niet altijd zo gevaarlijk als dit.

Zo ontving ze vorige week een melding dat de openbare verlichting bij de bushalte in Stellendam buiten werking was. Een monteur van Stedin kwam met spoed ter plaatse. Hij constateerde daar dat de mastluikjes van diverse lantaarnpalen waren opengemaakt.

De palen zijn zo snel mogelijk opnieuw aangesloten en de luikjes zijn weer gemonteerd. De schade is waarschijnlijk veroorzaakt door vandalisme. De gemeente doet daarom aangifte van vernieling bij de politie.

Gevaarlijke situatie

De gemeente waarschuwt nu voor gevaarlijk situaties die kunnen ontstaan door vandalisme aan lantaarnpalen. Die mastluikjes zitten namelijk niet voor niets op de palen. Als er spanning op de kapotte kabels komt te staan en deze de paal raken, komt de buitenkant van de paal ook onder stroom te staan. Het mag duidelijk zijn dat dit voor mens en dier zeer gevaarlijk is.

Maak een melding

Zie jij een lantaarnpaal waarvan het mastluikje ontbreekt? Of zie je een lantaarnpaal die het, om welke reden dan ook, niet doet? Raak voor de zekerheid de lantaarnpaal niet aan en maak een melding. Dat kan op verschillende manieren. Zo is er een formulier op de website van de gemeente dat ingevuld kan worden. Maar je kunt ook terecht in de apps Storing24 en BuitenBeter. Die laatste kan ook voor andere meldingen gebruikt worden.