Politie waarschuwt voor nieuwe WhatsApp-instelling

Foto: Afbeelding van Robert Cheaib via Pixabay

In het hele land waarschuwt de politie voor een nieuwe instelling van WhatsApp. De optie is er al een tijdje, maar criminelen hebben hem nu ook ontdekt.

Met deze nieuwe instelling wordt phishing door criminelen een stuk makkelijker. Op dit moment zijn de instellingen namelijk zo dat iedereen jou kan toevoegen aan een groep. Dit gebeurt dan zonder dat je het door hebt. Dit kan gevaar opleveren met betrekking tot phishing, fraude en oplichting.

Pas je instellingen aan

De politie geeft aan dat de instellingen heel eenvoudig te veranderen zijn. Dat doe je namelijk via de volgende stappen. Open WhatsApp op je telefoon en ga naar instellingen. Kies de optie ‘account’, klik vervolgens op ‘privacy’ en ga naar ‘groepen’. Daar staat waarschijnlijk aangegeven dat iedereen je kan toevoegen aan een groep. Dat is eenvoudig te veranderen door hier ‘mijn contacten’ te selecteren.

Als je dit hebt veranderd, kunnen alleen je eigen contact je nog toevoegen aan een WhatsAppgroep. Je kunt nog wel in een groep terecht komen via een uitnodigingslink die je direct toegestuurd kan worden. Op die manier kun je zelf bepalen of je echt in een groep wilt.

Het gevaar voor phishing, fraude en dergelijke zal misschien niet 100 procent geweken zijn. Maar de kans is wel ineens een stuk kleiner geworden.

Update 21-05 10.16 uur

Opgelicht van AVRO/TROS heeft inmiddels gereageerd op de waarschuwing van de politie. In theorie klopt volgens Opgelicht de waarschuwing ergens wel, maar de dreiging en de urgentie waar de waarschuwing mee gepaard gaat, is wellicht wat overtrokken.

WhatsApp groepen instellingen