Inbraken dalen spectaculair, maar niet in de schuur!

Foto: Pixabay; WerbeFabrik

De coronacrisis heeft het de inbrekers de afgelopen maanden niet makkelijker gemaakt. Er was een avondklok en de meeste mensen werken al bijna een jaar thuis.

De lockdown heeft op dat gebied dus wel zekere voordelen gehad. De inbraken zijn in de eerste maanden van het jaar tot wel 40 procent gedaald. Echter zijn we er nog niet volledig vanaf. De inbrekers zoeken hun heil nu namelijk in het stelen uit auto’s, schuurtjes, garages en kelderboxen.

Het Verbond van Verzekeraars meldt dat er dagelijks 200 tot 300 claims zijn van een inbraak in een auto. Coen Staal is de voorzitter van de stichting Nationale Inbraak Preventie. Volgens hem zoeken inbrekers altijd naar de zwakste schakel. “Mensen hebben vaak minder zicht op hun oprit of schuurtje. Ook als ze gewoon thuis zijn,” zegt hij. “Uit het onderzoek dat wij hebben laten doen blijkt da de waarde van spullen in een schuur op kunnen lopen tot wel 7000 euro. Denk maar eens aan gereedschap en (elektrische) fietsen. Uit auto’s worden vaak laptops en gereedschap gestolen.”

Camera’s schrikken af

De afgelopen jaren zijn steeds meer woningen voorzien van goede sloten en deurbeslag. Inbraakcijfers zijn dan ook niet voor niets meer dan gehalveerd in de afgelopen 5 jaar. “We hebben gemerkt dat cilindertrekken door betere beveiliging minder kansrijk is voor inbrekers,” zegt Staal. Cilindertrekken is een populaire methode voor inbrekers om binnen te komen. Daarbij worden de cilinders met geweld uit het slot getrokken. “Inbrekers zoeken het daarom vaker in schuurtjes en auto’s. We juichen het dan ook toe als mensen een (deurbel)camera plaatsen. Daarmee zet je weer een extra stap in het verbeteren van de veiligheid van de woning.”

Zo’n (deurbel)camera versterkt het gevoel van veiligheid. “Maar nog belangrijker: het schrikt dieven af die het voorzien hebben op een schuurtje of auto. De verwachting van alle experts is trouwens dat de inbreken weer flink gaan stijgen als de maatschappij weer open gaat.” Zo’n extra beveiliging kan dus zeker geen kwaad.

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie

De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking. Hun doel is om woningbezitters bewuster te maken van goede inbraakpreventie. Zo dragen ze bij aan het verlagen van het aantal inbraken en pogingen daartoe. Kijk voor meer informatie en tips op de website www.inbraakmislukt.nl.