Grootschalige zoekactie naar kitesurfer in Ouddorp

Foto: Ouddorpse Reddingsbrigade

De Ouddorpse Reddingsbrigade werd donderdagavond 13 mei ingezet bij een grootschalige zoekactie. Er zou mogelijk een kitesurfer in de problemen zijn geraakt.

De melding ging over het stuk strand vlak bij de vuurtoren. Hulpdiensten hebben samen een grote zoekactie opgezet, zowel op het strand als in het water. Vanaf het strand werd er een onbeheerde kite gespot in het water. Daarvan was de ‘safe’ geactiveerd. Date betekent in de meeste gevallen dat de betreffende (kite)surfer in de problemen is geraakt.

Het was op dat moment onduidelijk of de surfer al in veiligheid was gebracht. Daarom werd er een SAR-actie gestart, Search and Rescue. Op het moment van de melding trok er een onweersbui over waardoor de hulpdiensten slecht zicht hadden op zee.

Samenwerking

Het was niet een klus die de Ouddorpse Reddingsbrigade alleen kon afhandelen. Daarom werd er hulp ingeschakeld van de KNRM’s in Ouddorp en Stellendam. Ook de SAR-heli, het droneteam van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en een Officier van dienst van de brandweer haakten aan bij de zoekactie.

Na diverse zoekslagen heeft de helikopter de verlaten kite aangetroffen op zee. Inmiddels was op een parkeerplaats achter het strand de eigenaar van de kite achterhaald. De eigenaar was niet gewond. Ook waren er geen andere surfers in de omgeving die voldeden aan het signalement van de melding. Hierop werd de actie afgeblazen.