Ook Faunapark Flakkee mag haar deuren weer openen

Foto: RT Photography / By Tazi

Kabinet kondigde dinsdag 11 mei aan dat de dierentuinen in het land woensdag 19 mei hun deuren weer mogen openen. Dat was dan ook meteen goed nieuws voor Faunapark Flakkee.

Door Sam Fish

“Ja, wat denk je? Gat in de lucht, zo blij,” zegt parkeigenaresse Petra Blokker. “Het is zo fijn dat we weer mensen mogen gaan ontvangen. Sinds maart vorig jaar zijn we bijna 8 maanden dicht geweest. Dat is niet alleen op financiële grond niet fijn, maar het park heeft gewoon mensen nodig. Er horen gewoon mensen rond te lopen hier, blije kinderen. Het is nu veel te stil. Alles is groen, er zijn jonge dieren geboren en daar hoort publiek bij. Juni is de mooiste periode van het park.”

En dat vonden de mensen thuis ook, want de reserveringen stromen al binnen. “We wilden eigenlijk vanaf zaterdag de reserveringen weer open gooien, maar hij blijkt het al te doen. Mensen hebben er zin in om weer langs te komen. Dat maakt me erg blij,” zegt ze.

Weinig aanpassingen

Vorig jaar heeft Petra al eenrichtingverkeer ingevoerd in het park. “Daar stappen we nu wel vanaf. De bordjes blijven staan en de meeste mensen houden zich er toch wel aan. Maar het is geen verplichting meer,” legt ze uit. “We merkten vorig jaar al dat mensen elkaar toch wel de ruimte geven in het park. En mocht het fout gaan, dan grijpen we natuurlijk in. Maar dat is tot nu toe nog nooit nodig geweest. Mensen komen er om naar de dieren te kijken en om te genieten van al het moois.”

Het enige dat verplicht is, is vooraf reserveren. Dat kan via de website en op die manier is er ook meteen aan de registratieplicht voldaan. “Mensen vullen bij het reserveren hun gegevens al in, dus dat hoeft niet nog een keer bij aankomst. Wel moeten we een checkgesprek houden bij de entree, maar dat is puur de vraag of iemand klachten heeft. Ik ga er vanuit dat mensen thuis blijven als ze ziek zijn, of het nu corona is of niet.”

Ook hoeft er niet gereserveerd te worden voor een bepaalde tijd. “We mogen 1 bezoeker per 10 vierkante meter ontvangen. Dat betekent dat ik 2000 bezoekers tegelijk mag ontvangen in het park. Dat hebben we nog nooit gehad, dus ik ga er niet vanuit dat dat nu wel het geval is. Mensen kunnen dus gewoon met een gerust hart naar het park komen. Er is ruimte zat.”

Horeca deels open en veranderingen

Het buitenterras van het park is geopend, je mag alleen naar binnen voor een bezoek aan het toilet. “De keuken is maar deels open. Ik heb vorig jaar mijn voet gebroken en ik kan dus niet in de keuken hele maaltijden klaarmaken. Wel serveren we gewoon koffie, thee, gebak, frisdrank en ijsjes,” vertelt Petra. “Dus mensen zijn meer dan welkom om heerlijk te genieten op het terras bij de ara’s.” De kans bestaat dat de maaltijden überhaupt niet meer terugkomen. “Mensen komen niet naar het park om te lunchen. Ze komen voor een leuke middag met de dieren. Gebak en ijs is dan een lekkernij, maar lunch is niet het hoofddoel. De meeste mensen nemen zelf een boterham mee en dat is hartstikke prima,” laat Petra weten.

De binnenruimte wordt dan hopelijk ook voor de zomervakantie nog aangepakt. “We laten wel een paar tafeltjes staan, maar we hebben een gigantische ruimte binnen. Het lijkt me leuker om daar een winkeltje van te maken. We zitten even met het budget daarvoor, maar we kunnen het later altijd nog uitbreiden. Dus waarschijnlijk beginnen we klein. Dat hoop ik nog voor de grote vakantie te kunnen realiseren.”

De moeite waard!

Zelfs als je het park al honderden keren hebt gezien is het de moeite waard om binnenkort nog eens langs te gaan. Zoals gezegd zijn er jonge dieren geboren en zijn er eind vorig jaar aapjes bijgekomen in het park. Maar er is nog meer nieuw! “Als enige park in Nederland hebben we de Europese kat en de Jaguarundi naar het park weten te halen. En hun verblijven zijn echt prachtig geworden, daar ben ik best wel trots op. Dat hebben we gelukkig kunnen realiseren met een subsidie van de gemeente.”

Maar dat is nog niet alles. Het park is verrijkt met de Groene Hart Route. In die route wordt het verschil getoond tussen de dierentuin dieren en de inheemse dieren uit de lokale omgeving. Er is een insectenhotel en er is een hoek met informatie over vlinders. Je kunt leren hoe je egeltjes naar je eigen tuin kunt lokken en nog meer van dat soort dingen. En daarnaast zijn er door het hele park ook QR-codes te vinden met meer informatie over de dieren.

Bezoek het park of adopteer een dier

Het park is vanaf woensdag 19 mei weer geopend volgens de reguliere openingstijden. Dat is van woensdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Reserveren voor een bezoekje kan via de website van het park. Voor elke bezoeker ligt er bij de entree een presentje te wachten. Dit is uiteraard zolang de voorraad strekt, dus wacht niet te lang met het plannen van een bezoekje.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet in de buurt woont voor een bezoekje, maar dat je toch het park wilt steunen. Dat kan natuurlijk met een losse donatie, maar je kunt ook nog steeds een dier adopteren. Geen zorgen, ze komen niet in je achtertuin terecht. De dieren blijven gewoon in het park, maar jouw donatie zorgt wel weer voor voer voor de dieren. “Een losse donatie kan natuurlijk altijd, maar doneren is toch leuker. Leuker voor de mensen, want ze doen het echt voor een bepaald dier. En leuker voor ons, want wij kunnen goed zien welke dieren er geliefd zijn. De donaties worden gewoon verdeeld over het hele park, dus elk dier profiteert ervan.” Ook hier is meer informatie over te vinden op de website.