Achthuizen is weer een paar mooie struiken rijker

Foto: Sam Fish

Een eco-vriendelijk feestje in Achthuizen afgelopen week. Daar werden op vrijdag 26 maart nieuwe struiken geplant aan de rand van het dorp. Er staan nieuwe kavels te koop naast een speelveld en een betere afscherming dan groen is er niet.

Door Sam Fish

Normaal gesproken is de boomplantdag ergens in november. Echter kon het afgelopen jaar niet doorgaan en dus wordt het nu ingehaald. Daarnaast is er gekozen om struiken te planten in plaats van bomen. En voor die struiken is het beter om in het voorjaar geplant te worden. Zo zijn ze goed geworteld voor de zomer er is en is de kans groter dat ze ook de winter overleven.

Het is de eer aan 15 leerlingen van groep 7 en 8 van rkbs de Achtsprong. De school is een eco-school en het planten van de struiken past dan ook heel goed bij de identiteit van de school. De leerlingen mogen de krachten bundelen om een hele rits aan struiken in de grond te zetten. En ze hebben er duidelijk zin in! Het enige waar ze van balen in dat ze de gaten niet zelf mochten graven. De grond was daar echter te hard voor, laat de gemeente weten. Als ze het graven aan de leerlingen hadden overgelaten waren ze niet klaar geweest voor het weekend.

Struiken

De struiken die de leerlingen hebben geplant zijn echte Nederlandse struiken die in het Nederlandse landschap thuishoren. Het gaat om de zwarte els, veldesdoorn, Gelderse roos, sierkers, krentenboompje, liguster, hazelaar en kornoelje. Vooral het krentenboompje leverde veel gelach en grapjes op.