Recordaantal tips bij Meld Misdaad Anoniem in 2020

Foto: PR Meld Misdaad Anoniem

Mel Misdaad Anoniem (M.) ontving in 2020 een recordaantal meldingen. Om precies te zijn werd er 25.818 meldingen gedaan, een stijging van ruim 50 procent.

De invloed van de lockdown is duidelijk terug te zien in het criminaliteitsbeeld. Dat blijkt uit de analyse van de jaarcijfers. Door de maatregelen tegen het coronavirus waren signalen van bijvoorbeeld drugshandel op straat en vanuit woningen beter zichtbaar. Daarnaast nam ook de cybercrime enorm toe. En werd er ook meer gemeld over geweldsdelicten zoals mishandeling en openlijke geweldpleging.

Meer meldingen

Sinds de start van de crisis steeg het aantal meldingen over de volledige linie van criminaliteit. Vanaf maart stuurde M. maandelijks meer dan 2000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties.

Voorheen lag het gemiddelde al jaren rond de 1400 tips per maand. “Over vrijwel alle vormen van criminaliteit werd vorig jaar meer gemeld. De maatschappelijke betrokkenheid is enorm hoog,” zegt woordvoerder Marc Janssen. “Ernstige misstanden in de samenleving worden minder geaccepteerd. En mensen zijn vaker bereid om signalen van criminaliteit te melden.”

Veranderde leefomgeving

De veranderde leefomgeving is een belangrijke factor in de toename van het aantal tips. Mensen waren veel vaker in de directe omgeving van hun woning te vinden. Ook was het minder druk op straat. Mogelijke signalen van criminaliteit vielen daardoor sneller op. Zo steeg bijvoorbeeld het aantal meldingen over het dealen vanuit woningen en op straat (+97%). Illegale prostitutie kreeg 98 procent meer meldingen en ondermijnende activiteiten werden 82 procent vaker gemeld.

“Het straatbeeld waarin daders normaal gesproken onopvallend konden opereren werd door de maatregelen ineens veel rustiger. Een gevolg hiervan is dat de signalen ervan sneller en meer herkend werden,” vertelt Janssen. De analyse van de jaarcijfers laat verder een sterke stijging zien op het gebied van cybercrime. Het aantal meldingen over phishing en oplichting steeg van 141 naar 900.

Geweldsdelicten

Opvallend is ook de toename van het aantal meldingen met daderinformatie over geweldsdelicten. Die gingen van 1577 naar 2346, dat is een stijging van 48 procent. Tipgevers deelden vooral meer informatie over mishandeling. Zo kwamen er 879 tips over huiselijk geweld en 397 tips over moord en doodslag. Er werd 376 keer gebeld over openlijke geweldpleging en vernieling werd 174 keer gemeld.

Dit allemaal leidde tot succesvolle resultaten. Dankzij anonieme tips kwam de politie een man uit Zutphen op het spoor. Hij werd in augustus veroordeeld voor betrokkenheid bij een vechtpartij in het centrum. Een plaatsgenoot liep daarbij ernstige verwondingen op, waaronder een gebroken oogkas en neusbot. Ook in Sneek werd een man aangehouden voor een ernstige mishandeling in zijn woonplaats. Nadat de politie beelden ervan online had gezet, kwamen via M. verschillende tips binnen. De rechtbank kon de dader daardoor veroordelen tot 18 maanden cel voor poging tot doodslag.

Record

Nooit eerder was het aantal anonieme tips over geweldsdelicten zo hoog. “Het zijn delicten die een grote impact hebben op de samenleving,” zegt Janssen. “Daardoor roepen ze veel publieke verontwaardiging en emotie op. M. zag vorig jaar een toename van tips naar aanleiding van opsporingsberichten. Bijvoorbeeld via sociale media of Opsporing Verzocht. Het is fijn om te merken dat mensen via M. een bijdragen willen leveren aan het oplossen van dit soort ernstige zaken.”

Uit de terugkoppeling van de politie blijkt dat er mede dankzij de M.-tips in 2020 3113 aanhoudingen zijn verricht. Ook hebben ze 464 vuurwapens en 571 steek- en slagwapens ingenomen. En verder zijn er minstens 218.595 hennepplanten in beslag genomen. De geschatte waarde daarvan is zo’n 22 miljoen euro.