Sinds 31 december is een dronebewijs verplicht!

Foto: Sam Fish

Sinds 31 december is het hebben van een dronebewijs verplichte kost als je een drone wilt besturen. En het maakt niet uit of je dat zakelijk of privé doet.

Deze verplichting komt voort uit nieuwe Europese regelgeving die bedoeld is om de luchtvaarveiligheid te verbeteren. Iedereen die dus met mooi weer de drone laat vliegen, moet nu eerst een papiertje halen. De dronebewijs-eis geldt voor heel Europa en voor iedereen.

Dronebewijs halen

Zo’n bewijs is te halen via een vliegschool die erkend is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daar volg je een training waarin je de regels rondom het dronevliegen leert. Er wordt vervolgens afgesloten met een examen. De training wordt noodzakelijk geacht om de basisprincipes en –regels onder de knie te krijgen. In veel gevallen kan dit gewoon in een digitale leeromgeving.

Mocht je de kennistest goed doorstaan, dan zorgt de vliegschool ervoor dat je het bewijs online kunt aanvragen bij RDW.

Verschillende certificaten voor verschillende situaties

Welk vliegbewijs je precies moet hebben, is afhankelijk van je drone en je vlieglocatie. In veel situaties is het basiscertificaat voldoende. Maar voor sommige gevallen heb je een aanvullend certificaat nodig. Het onderscheid hangt samen met de hoogte van het risico dat wordt genomen.

Mocht je interesse hebben in het halen van een dronebewijs, dan kan een erkende vliegschool je verder helpen. Zij weten precies welke opleiding je moet volgen. Check hiervoor de website van EU-dronebewijs voor meer informatie.

Een wirwar aan regels

In 2018 was er een hoorzitting in de Tweede Kamer over het dronegebruik. De politie liet toen weten niet te zitten wachten op strengere regels voor recreatief dronevliegen. Het argument was toen dat de regels nauwelijks te handhaven waren, omdat ze steeds veranderden. Dat was toen vanaf juli 2015 al zes keer gebeurd. Voor particulieren was het daardoor vrijwel ondoenlijk om op de hoogte te blijven.

Uniforme EU-regels

Nu zijn er uniforme regels opgesteld door de EU, die gelden voor iedereen binnen Europa. Toch hebben de lidstaten nog wel de ruimte om zelf te bepalen wat risicovolle gebieden zijn. Hoogstwaarschijnlijk is het een doorn in het oog van de gemiddelde EU-tegenstander. Voor de meeste is het echter best prettig dat er nu duidelijkheid is voor iedereen.

Overigens is er nog altijd één uitzondering. Als je met een (speelgoed)drone zonder camera, lichter dan 250 gram vliegt hoef je je drone niet te registreren. Je hoeft dan ook geen vliegbewijs te halen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen