Aantal inbraken stijgt ook weer op het eiland

Foto: PR Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken

De donkere dagen is een periode waarin de dagen korter zijn. Deze tijd is het voor inbrekers makkelijk om hun slag te slaan. Het is namelijk al heel snel duidelijk of er iemand thuis is.

Door Sam Fish

Zodra het begint te schemeren gaan overal de lampjes aan. Schemerlampjes, sfeerverlichting of grote kamerlampen, dat maakt eigenlijk niet uit. Maar niemand gaat echt in het donker zitten, er is op z’n minst nog licht van een tv. Als een woning dus echt helemaal donker is, ziet een inbreker al snel dat er niemand thuis is. Ze kunnen hier dus makkelijk hun gang gaan.

Dit is ook het geval op Goeree-Overflakkee.

Tips

De politie wil daarom iedereen nog even alert maken op deze situatie. Ze komen daarom met wat tips voor de komende weken. Dat begint al bij het achterlaten van een bewoonde indruk. Leg een krant op tafel met een mok erbij. Zet een lampje aan in de hoek van de kamer of juist op de bovenverdieping. Je kunt hiervoor heel makkelijk tijdschakelaars gebruiken of bewegingssensoren.

Sluit ook alle ramen en deuren goed af met sloten. Ook als je alleen even om een boodschap gaat of de hond uitlaat. Zodra een inbreker veel moeite moet doen om binnen te komen, staken ze vaak de missie. Lang rommelen bij een deur of raam trekt namelijk de aandacht van buren. En dat is wel het laatste dat ze willen.

Belangrijk is ook om je sleutel nooit in het slot te laten zitten en leg waardevolle spullen uit het zicht.

Samenwerken

Maar weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Als je op vakantie gaat, laat dit dan weten aan de buren. Zij kunnen af en toe wat met de gordijnen doen en de post op een onzichtbare plek neerleggen. Misschien kunnen ze ook borden, krantjes en mokken verplaatsen binnen de woonkamer. Zo lijkt het precies alsof er iemand thuis is.

Daarnaast kun je ook digitaal de samenwerking opzoeken met de buurt. Zo zijn er op Goeree-Overflakkee ook diverse WhatsApp groepen voor in de buurt. Met GO-alert weet je precies of er iets niet helemaal pluis is in jouw buurt.

Meld het

Zie je een verdachte situatie bij jou in de buurt? Schroom dan niet en bel gelijk de politie via 112. De politie is 24/7 beschikbaar, dus ook in de nachtelijke uurtjes kun je gewoon bellen. Ze komen dan ook liever te vaak dan te laat. En als je snel alarm slaat is de kans groter dat de verdachten gevonden wordt.

En tot slot: wacht niet totdat je zelf slachtoffer wordt. Zorg preventief voor goed hang-en-sluitwerk. Vind hier een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf bij jou in de buurt. Bewoners met dit keurmerk hebben tot 80% minder kans op een inbraak. Verschillende inboedelverzekeringen geven korting als je huis PKVW-gecertificeerd is.

Helaas zien we ook in ons gebied het aantal woninginbraken tijdens de donkere dagen toenemen. Daarom willen we u nog…

Geplaatst door Politie Goeree-Overflakkee op Dinsdag 1 december 2020