Illegale huisvesting arbeidsmigranten gestopt

Foto: PR Politie Nederland

Eind oktober is er een integrale handhavingsactie uitgevoerd aan de oostkant van het eiland. Het ging om de illegale huisvesting van arbeidsmigranten.

De actie was een samenwerking tussen de gemeente, de politie en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Bijna dertig arbeidsmigranten werden in een schuur met bijbehorende woning ondergebracht. Dit was volledig illegaal en onder niet-wenselijke omstandigheden. De gemeente heeft de woning en schuur ontruimd en verzegeld.

Toeval

De misstand kwam bij toeval aan het licht, door een eerdere autobrand in de omgeving. De brandweer kreeg tijdens het blussen informatie dat er veel mensen uit Oost-Europa ondergebracht waren. Dat was reden voor een inval in de schuur en een deel van de woning. Dit werd gedaan door de afdeling toezicht en handhaving van de gemeente, samen met de directie Risico & Crisisbeheersing van de Veiligheidsregio en de politie.

Gevaarlijk

Ter plaatse bleek dat zowel de bovenverdieping als de schuur volledig waren omgebouwd. In totaal waren er 14 slaapkamers, met twee bedden per kamer. De 28 arbeidsmigranten betaalden elke week een aanzienlijk bedrag om daar te verblijven.

Er was geen nooduitgang in geval van brand. Ook was er geen brandmeldinstallatie of andere brandveiligheidsvoorzieningen. Daarnaast is de huisvesting in strijd met de voorschriften van het bestemmingsplan.

Belangrijk

De burgemeester laat weten dat het belangrijk is dat dit soort schrijnende situaties aan het licht komen. “Wat als er brand was uitgebroken? De kans op dodelijke slachtoffers was dan heel groot geweest,” laat ze weten. “Dit pas niet in Nederland, dit past niet op Goeree-Overflakkee. Ze hoopt dat mensen het dan ook melden als ze zelf signalen hebben of krijgen van dit soort situaties. “Deze mensen komen naar hier om te werken. Ze spreken de taal niet en zijn kwetsbaar voor uitbuiting. En dan betalen ze ook nog eens de hoofdprijs voor een bed in een ongeschikte omgeving.”

Het uitzendbureau waar de arbeidsmigranten voor werkten heeft voor zover bekend vervangende huisvesting voor de mensen gezocht. De gemeente en politie zijn een onderzoek gestart naar de situatie.

Meld het

Het is belangrijk dat situaties als deze gemeld worden. Dit kan bij voorkeur via het formulier op de website van de gemeente. Eventueel kan er ook telefonisch contact worden gezocht met de afdeling Toezicht en Handhaving. Zij zijn te bereiken via het telefoonnummer van de gemeente; 14 0187.