‘Bel altijd 112 bij in hete auto’s opgesloten honden’

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Ondanks alles worden er nog altijd honden achtergelaten in de auto. Ook op hete dagen zoals we die nu ervaren.

Op internet roepen mensen dan ook vaak dat ze op eigen initiatief een ruit zouden inslaan om de dieren te redden. Ze denken zelfs dat dit straffeloos mag.

Politie

De enige voorwaarde zou een foto van het voertuig en het dier zijn. Maar dat is volgens de politie niet juist. Alleen het Openbaar Ministerie kan achteraf beoordelen of er sprake is geweest van een gerechtvaardigde vernieling. Zij gaan ook over een eventuele strafrechtelijke repercussie. Wat de politie ‘dringend’ adviseert is het volgende.

Bel 112 en volg de aanwijzingen van de meldkamercentralist op. De politie komt dan met zwaailicht en sirene ter plaatse.

Advies

De kans bestaat dat de centralist het advies geeft om het raam te verbreken. Dit advies komt alleen naar aanleiding van de feiten en omstandigheden en de benodigde aanrijtijd. Dan loopt u niet langer de kans bestraft te worden voor uw mededogen.

Honden in de auto

Als de buitentemperatuur 15 graden of hoger is, kan het in de auto op den duur wel 50 tot 70 graden worden. Kun je nagaan als hoe warm de auto wordt met de temperaturen die voor de komende dagen zijn opgegeven. Die zijn voor mensen al niet altijd prettig, laat staan voor honden. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat je hond uitdroogt in de auto. Dit kan zelfs na 10 minuten al fataal zijn!

Honden kunnen dus veel minder goed tegen warmte dan mensen. De kans dat je hond oververhit raakt als hij in een auto is achtergebleven is dan ook zeer groot. Ook al is het ‘maar voor een paar minuten’. Wanneer de hond oververhit raakt zal al snel zijn bloed gaan stollen. Dit resulteert in een coma, gevolgd door de dood.