Rijden onder invloed van drugs neemt toe

Foto: Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Het aantal automobilisten dat rijdt met drugs op wordt steeds groter. Dat blijkt uit cijfers van de politie. “Het is een groot probleem.”

Voor het rijden onder invloed van drugs of medicijnen werden in het eerste half jaar van 2020 al meer dan 5800 bestuurders bekeurd. Dat aantal ligt ruim 16 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Toen werden er 5000 mensen op de bon geslingerd.

Zorgwekkend

Paul Broer is landelijk projectleider Infrastructuur bij de politie. Hij noemt de aantallen zorgwekkend. “Het is een groot probleem dat in alle bevolkingsgroepen speelt,” zegt hij. “Niet alleen jongeren worden betrapt met drugs op achter het stuur. Ook veertigers en vijftigers stappen onder invloed in de auto. Daarmee brengen ze de verkeersveiligheid in gevaar.”

Roekeloos

Aan de hand van onder andere speekseltesten constateert de politie dat automobilisten allerlei soorten drugs gebruiken. Dat zijn bijna 1000 testen per maand. En daar komt van alles voorbij. Van wiet en xtc-pillen tot coke, speed en lachgas. Met alle gevolgen van dien.

“Weggebruikers die onder invloed zijn voelen zich vaak superieur. Ze rijden roekeloos en herkennen de gevaren niet,” vertelt Paul. “Helaas zijn er regelmatig dodelijke ongelukken waarbij drugs in het spel is.”

Noodzaak

Hij pleit dan ook voor een voorlichtingscampagne. Daarmee willen ze automobilisten nog eens extra wijzen op de gevaren van verdovende middelen. “Dit soort zaken kunnen gewoon niet in het verkeer. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daar mag best wat extra aandacht voor komen. De cijfers liegen er niet om, de noodzaak is er.”