(Deurbel)camera’s schrikken inbrekers af

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Je kunt je voorstellen dat er de afgelopen maanden minder inbraken zijn gepleegd. Mensen zitten thuis en zijn veel oplettender geworden.

Persbericht Stichting NIPW

De politie spreekt over tientallen procenten minder inbraken. Inbrekers willen namelijk niet het risico lopen om betrapt te worden. Maar als we straks weer naar kantoor gaan, hebben ze weer vrij spel. En de drang is dan misschien wel extra groot om weer op pad te gaan.

Goede beveiliging

De ervaring leert dat inbrekers goed beveiligde huizen overslaan. “Als een inbreker een (deurbel)camera ziet, zal hij eerder het hazenpad kiezen. Ze hebben een grote afschrikkende werking,” zegt Sybren van der Velden. Hij is landelijk projectleider woninginbraken bij de politie. “Bij een onderzoek in Almere in 2018, in een bepaalde wijk waar veel werd ingebroken, werden er bijna 100 digitale deurbellen geplaatst. Daar nam het aantal woninginbraken sterk af.”

Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna de helft (46%) van de mensen die een inbraak hebben meegemaakt, om die reden een (deurbel)camera hebben geplaatst.

Gevoel van veiligheid

“Vooral na een inbraak of poging tot inbraak grijpt men 2 tot 2,5 keer vaker naar dit hulpmiddel,” zegt Coen Staal. Hij is voorzitter van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Zij hebben inmiddels hun twaalfde onderzoek afgerond, waaruit dit resultaat naar voren kwam.

“Sloten worden vaak direct na een inbraak vervangen. In bijna de helft van de gevallen plaatst men ook gelijk een camera. Dat heeft alles te maken met het feit dat een inbraak grote gevolgen heeft voor het gevoel van veiligheid in je eigen huis. Een (deurbel)camera bij de voordeur versterkt het veiligheidsgevoel.”

Bij het plaatsen van een camera wordt er bij de voordeur het meest (50%) gekozen voor een deurbelcamera. Maar ook de beveiligingscamera wordt steeds vaker opgehangen (39%). Terwijl 1 op de 9 slachtoffers van een inbraak(poging) kiezen voor een dummy, ter afschrikking. Slechts 1 op de 11 achterdeuren heeft een beveiligingscamera.

Privacyregels voor camera’s

Het is niet verboden om een camera in te zetten voor de beveiliging van je eigendom. Wel zijn er wat regels aan verbonden. We zetten ze hieronder op een rijtje.

  • Je bent verplicht aan te geven dat er camera’s hangen. Bijvoorbeeld met een sticker of een bordje bij de deur. Door dat te doen vergroot je ook het schrikwekkende effect van de camera.
  • De opgeslagen beelden mogen maximaal 28 dagen bewaard blijven. Ze mogen ook voor derden niet bereikbaar zijn. Verander dus de default-inlogcode naar een eigen code. Eén die alleen jij kent en niet makkelijk te achterhalen is.
  • Tot slot mag je alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen. Niet om de privacy van mensen, dieren of goederen te schenden. Hangt je camera zo dat je oprit in beeld is en daarbij ook een klein deel van de stoep, dan is dit toegestaan. Soms is dit namelijk onvermijdelijk. De camera mag niet zo ingesteld worden dat hij het terrein van iemand anders filmt.
  • LEES OOK: Zeehondenopvang A Seal opent op Tweede Pinksterdag haar deuren weer!
  • Wil je niets missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Registreer je camera’s bij de politie

‘Camera in beeld’ is een beveiligde databank van de politie. Daarin staan adressen van personen die hun beveiligingscamera’s hebben aangemeld. Zo kan de politie bij een misdrijf snel zien of er camera’s in de omgeving hangen. Ze kunnen dan jouw hulp vragen door de beelden in te mogen zien. Wie weet wordt de dader door jouw beelden wel herkend.

Heb je een camera en wil je je aanmelden bij de databank? Kijk dan op de website van de politie.

“We raden iedereen sterk aan om dit te doen,” zegt Staal. “De beste misdaadbestrijding is het aanhouden van criminelen. Hiermee help je de politie enorm. Ook als je een dummy-camera hebt, vraagt de politie deze te registreren. Dan weten ze ook bij wie ze niet hoven aan te bellen voor het opvragen van beelden.”

Controleer je eigen huis

De inbraakcijfers dalen gelukkig al jaren, maar volgens Staal is inbraakpreventie nog altijd hard nodig. “Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om je huis af en toe te controleren. Nu we allemaal meer tijd thuis door brengen kun je de beveiliging van je huis eens goed checken.”

Een handigheidje hiervoor is de inbraakpreventie-app. Deze is te vinden met de woorden ‘stop inbraak’. Aan de hand van een checklist met foto’s loop je makkelijk langs de beveiliging van je ramen en deuren. Zie je aan de hand van de foto’s bijvoorbeeld dat je een slecht slot hebt? Dan helpt de app je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren.

Wil je een goede kluis, een camera of buitenverlichting plaatsen? Ook dan kan de app handige tips geven.

Over de stichting

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek-private samenwerking. Ze hebben als doel woningbezitters bewuster te maken van goede inbraakpreventie. Daardoor dragen ze bij aan het substantieel verlagen van het aantal inbraken en pogingen daartoe.

In 2012 werd bijna 92.000 keer ingebroken, of een poging gedaan. In 2019 daalde dit al tot onder de 40.000 keer. Kijk voor meer informatie over onder andere inbraakmethoden en –preventie op www.inbraakmislukt.nl.

Cookieinstellingen