Maar 30% van de achterdeuren slecht beveiligd

Foto: PR Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken

Er is in 5 jaar tijd een hoop veranderd. Zo ook de beveiliging van achterdeuren in Nederland. Mensen hebben geluisterd naar de tips.

Vijf jaar geleden bleek uit onderzoek dat het overgrote deel van de achterdeuren slecht beveiligd was. Echter, recent onderzoek laat zien dat mensen daar iets aan hebben gedaan. De politie, verzekeraard en de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken gaven meerdere tips. En nu is nog maar 30 procent van de achterdeuren slecht beveiligd.

Aanpassingen

Ongeveer de helft heeft het enig juiste beslag gemonteerd, één met cilindertrekbeveiliging. Het andere deel combineert een beslag zonder cilindertrekbeveiliging met een SKG*** cilinder. Sommige mensen hebben zelfs meerdere extra bijzetsloten gemonteerd aan de binnenkant van de deur.

“We denken dat het plaatsen van goede beveiliging sterk heeft bijgedragen aan de daling van het aantal inbraken. In vijf jaar tijd is het aantal inbraken meer dan gehalveerd,” zegt Coen Staal. Hij is de voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). “In onze halfjaarlijkse onderzoeken over de afgelopen 5 jaar zien we een sterke verschuiving van het percentage geslaagde inbraken. Dat is van 53 procent naar 37 procent gegaan. Steeds vaker staken de inbrekers dus hun pogingen.”

Meer tijd voor beveiliging

Door het corona-virus zijn veel mensen thuis aan het werk. De inbraakpogingen zijn ook daardoor met vele tientallen procenten gedaald. En deze crisis biedt misschien nog meer mogelijkheden. Het vele thuiszitten kan leiden tot betere inspectie van de eigen beveiliging.

De NIPW heeft in veel bouwmarkten en ijzerwarenspeciaalzaken overzichtelijke folders neergelegd. Deze staan vol met goede tips voor de voor- en achterdeuren. Ook is er een NIPW-app. Daarmee kun je aan de hand van foto’s snel een inspectie laten uitvoeren van je deuren. Deze app is er voor zowel Android als Apple, gebruik daarvoor de zoekterm ‘Stop inbraak’.

Cilindertrekbeveiliging

Bij de woningen met een achterdeur heeft al bijna 30% van de respondenten een beslag met cilindertrekbeveiliging gemonteerd. Bij cilindertrekken schroeft de inbreker een stalen schroef in het deel waar je de sleutel insteekt. Hij plaatst er vervolgens een cilindertrekker op, of een heel groot breekijzer. Daarmee wordt zoveel trekkracht uitgeoefend dat de cilinder op het zwakste stuk breekt.

Door een beslag te plaatsen dat is voorzien van een stalen plaatje over de cilinder kan de cilinder er niet meer uitgetrokken worden. Er blijft dan alleen nog een gleuf over voor de sleutel. De prijs voor zo’n beslag ligt rond de 60 tot 80 euro. Is misschien wat prijzig, maar nog altijd goedkoper dan een nieuwe inboedel.

Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)

Een woning met het politiekeurmerk Veilig Wonen kent goede beveiligingsmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan gecertificeerd hang- en sluitwerk en goede verlichting. Bij zo’n woning duurt het een inbreker vaak te lang om binnen te komen en zijn slag te slaan. Op dit moment heeft zo’n 10 procent van de Nederlandse woningen zo’n PKVW-certificaat.

Dit certificaat moet elke 10 jaar opnieuw worden aangevraagd. Inbrekers leren tenslotte ook steeds weer nieuwe trucjes. Toch hoeven er dan maar hooguit een paar kleine dingen aangepast te worden.

Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) is een publiek-private samenwerken. Het doel is dan ook om woningbezitters bewuster te maken van goede inbraakpreventie. Zo willen ze bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen.

In 2012 werd er bijna 92.000 keer ingebroken, of een poging daartoe. In 2019 was dit al gedaald tot onder de 40.000. Kijk voor meer informatie over onder andere inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.