Politie waarschuwt voor de nieuwe Face App trend!

Foto: Pixabay; Ben_Kerckx

De politie waarschuwt mensen voor de populaire Face App. Hiermee kun je via een foto je gezicht jonger of ouder maken. Maar er zitten gevaren aan vast!

Door Sam Fish

“Ben jij er bewust van dat er risico’s zitten aan deze digitale wereld? Weet je wel wat er allemaal gebeurt met jouw privacy-gegevens?” vraagt de politie op hun Facebookpagina. Ze doelen op de nieuwe rage van de Face App waarbij je jezelf tientallen jaren ouder kunt laten lijken. Maar de app blijkt minder onschuldig.

“Hartstikke leuk zo’n app, maar ook hartstikke link! Face App is een product van een Russisch bedrijf,” laten ze weten. “De Europese privacywetgeving is hier dus niet van toepassing.” Experts waarschuwen voor de app en zeggen dat het bedrijf extreem veel gegevens verzamelt. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, IP-adressen, specifieke gegevens van je smartphone en er worden cookies geplaatst.

Gezichten

De experts zien vooral in het opslaan van foto’s van gezichten een risico. “Een omvangrijke database van gezichten is interessant voor het trainen van zelflerende algoritmes die aan gezichtsherkenning doen,” schrijven ze. “Die moeten ‘leren’ hoe een gezicht eruit ziet en hebben daarvoor databases nodig.”

Bewust

De politie hoopt met de waarschuwing zowel kinderen, jongeren en volwassenen bewust te zijn van de gevaren van dit soort apps. “Wanneer je een app binnenhaalt en gedachteloos akkoord gaat met de privacyverklaring, geef je in sommige gevallen toestemming om informatie op je telefoon te gebruiken. Ook informatie waarvan je eigenlijk niet wilt dat het wordt gebruikt.”

Pas dus op met wat je binnenhaalt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen