Politie teleurgesteld over vuurwerkplannen kabinet

Foto: Sam Fish

Het kabinet besluit vrijdag of zwaar consumentenvuurwerk verboden moet worden. Dit gebeurt na een oproep van de landelijke politie over een veiligere jaarwisseling.

Door Sam Fish

De landelijke politie is teleurgesteld over de plannen van het kabinet om alleen het zware vuurwerk te gaan verbieden. “Het is maar de vraag of deze voorgestelde maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan een veiliger verloop van de jaarwisseling,” laat een woordvoerder weten.

Landelijk verbod

Als het kabinet vrijdag 12 juli instemt komt er een landelijk verbod op groot consumentenvuurwerk. Het gaat om vuurwerk in de zogeheten F3-categorie. Denk hierbij aan Chinese rollen en ratelbanden. Dit vuurwerk zou vanaf de jaarwisseling van 2020-2021 niet meer mogen worden gebruikt. Het was altijd de inzet van de korpschef om het gevaarlijke knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Ook hoopt hij dat er effectievere straffen zullen komen en lokale initiatieven, zoals aftelmomenten en vuurwerkshows.

Oproep politie

In mei van dit jaar deed de politie een oproep samen met 27 andere organisaties. Het was een appèl op de politiek en bestuurders om in actie te komen en meer maatregelen te nemen voor een veiligere jaarwisseling. Dit besluit van het kabinet gaat daar maar deels op in. Korpschef Erik Akerboom zei toen; “Ik wil de jaarwisseling veiliger maken en de traditie in stand houden. Veilig en feestelijk voor iedereen. Veel van de ellende kan worden voorkomen door alleen nog siervuurwerk toe te staan. Daarnaast dragen ook georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten daar aan bij.”

Teleurgesteld

De politie vindt het voorstel in Den Haag onvoldoende. “Mocht de regering overgaan tot de maatregelen die nu besproken worden, dan is dat zeer teleurstellend,” zegt Akersboom. “Het breed gedragen appèl aan het kabinet van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners en artsen wordt onvoldoende gehoord. Het is maar de vraag of deze voorgestelde maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan een veiliger verloop van de jaarwisseling. Dit geldt voor zowel het publiek als de duizenden politiemensen en hulpverleners die tijdens de jaarwisseling aan het werk zijn en in de frontlinie staan. Er ontstaat een lappendeken aan maatregelen van wel/niet verbieden van afsteken en verkopen van vuurwerk binnen gemeenten die de handhaving zeer bemoeilijkt.”

“Kortom, deze eventuele maatregelen zijn wat ons betreft niet genoeg om de traditie van de jaarwisseling op een veilige en feestelijke manier in stand te houden,” laat korpschef Akersboom weten. “De politie zal met concrete voorstellen blijven komen voor een veilige en feestelijke viering van Oud en Nieuw.”

Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee worden al een aantal jaren stookplekken aangekondigd waar vreugdevuren mogen worden gestoken. Dit moet ervoor zorgen dat alles controleerbaar blijft. Ook pleit burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman al een aantal jaar voor een veiligere jaarwisseling. Er wordt elk jaar meer schade gemaakt met kapotte bushokjes, ontplofte prullenbakken en vreugdevuren.

'

Reacties

article
14946
Politie teleurgesteld over vuurwerkplannen kabinet
Het kabinet besluit vrijdag of zwaar consumentenvuurwerk verboden moet worden. Dit gebeurt na een oproep
https://goeree-overflakkee.nieuws.nl/politie/14946/politie-teleurgesteld-over-plannen-aanpak-vuurwerkoverlast/
2019-07-11T09:22:19+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/120/2015/01/DSC_0060.2.jpg
gevaarlijk, verbod, vuurwerk, zwaar vuurwerk
Nieuws, Politie