Niet meer fietsen met apparaten in de hand

Foto: Pixabay; Yorgunum

Het wordt al een tijdje aangekondigd; een boete voor het fietsen met je telefoon in je handen. De nieuwe wet gaat in op maandag 1 juli, maar wat betekent het precies?

Door Sam Fish

De basis is logisch, je mag gewoon niet meer je telefoon gebruiken als je op de fiets zit. Toch zijn er uitzonderingen. De redactie van Goeree-Overflakkee.nieuws.nl heeft je de moeite bespaard en heeft alles even voor je op een rijtje gezet.

Wat mag niet?

Op dit moment is het nog niet verboden op de appen, bellen of naar muziek te luisteren als je op de fiets zit. Daar komt per 1 juli verandering in. Dit betekent dat je vanaf die dag geen mobiele telefoon, navigatiesysteem, tablet of muziekspeler mag vast houden als je op de fiets zit.

Vanaf 1 juli is het ook niet meer toegestaan om een telefoon of iets dergelijks vast te houden als je een gehandicaptenvoertuig bestuurt. Zit je dus in een rolstoel of scootmobiel? Berg die telefoon dan op!

Wat mag wel?

Heb je een houder voor je telefoon, tablet of navigatiesysteem? Dan kun je hem wel gebruiken. Zorg dat je het apparaat handsfree kunt gebruiken en blijf op het verkeer letten. Op de fiets mag je geen gevaar zijn voor andere weggebruikers. Als je dat wel doet kun je een boete krijgen. Let dus op met wat je doet als je aan het fietsen bent. Dat geldt er ook voor als je je device handsfree gebruikt.

Ben je op pad zonder voertuig? Dan mag je je telefoon of navigatie wel in de hand houden. Dit geldt als je bijvoorbeeld wandelt of te paard bent. Weet wel dat je ook op deze manier geen gevaar mag zijn voor andere weggebruikers. Blijf dus gewoon opletten.

Handsfree muziekluisteren mag ook gewoon. Als je een koptelefoon hebt waarmee het apparaat te bedienen is dan is het geen probleem. Zorg alleen wel dat je het omgevingsgeluid blijft horen. Laat bijvoorbeeld één oordopje uit of zet het volume laag.

Boete

Als de politie vanaf 1 juli ziet dat er gefietst wordt met een telefoon of ander elektronisch apparaat in de hand, dan mogen ze ingrijpen. Zij kunnen een boete uitschrijven van € 95,-. Als je stil staat het is gebruiken van de apparaten geen enkel probleem.

Goeree-Overflakkee

Deze nieuwe wet geldt voor heel Nederland en dus ook voor Goeree-Overflakkee. Hoe streng er gecontroleerd gaat worden is niet bekend. Maar houdt er rekening mee dat, zeker de eerste tijd, er goed gekeken gaat worden naar fietsers. En zeg nou zelf, zo’n boete is toch echt zonde van de zuurverdiende centen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen