Kinderen spotten heterdaad tijdens preventieronde

Foto: Sam Fish

Op woensdagavond 20 mochten kinderen van de School met de Bijbel in Sommelsdijk en ’t Kompas in Middelharnis mee op pad met de buurtpreventie, politie en de boa. Eén groepje betrapte zelfs twee mogelijke inbrekers.

Door Sam Fish

De kinderen kregen eerst een gastles op school van politieagente Janita de Ronde en mochten vervolgens mee de straat op. In groepjes van 3 leerlingen kregen ze een wijk toegewezen en mochten ze onder begeleiding van een buurtpreventie lid en ouder, politieagent of boa eens kijken hoe veilig de dorpen zijn.

De meeste groepjes hadden hier en daar een open auto, een port die niet op slot stond of een donker huis bij het invallen van de avond, maar één groepje maakte het wel heel bont. “Wij kwamen een heterdaad tegen,” zegt één van de jongens na afloop van het rondje. “We zagen twee figuren in een steegje bij de Rembrandtlaan in Middelharnis. Eén van hen scheen met een zaklamp en de ander was de poort aan het openbreken met spullen. Toen ze ons zagen zijn ze hard weggerend.”

Daarop hebben de aanwezige coördinatoren van GO-alert direct een melding eruit gestuurd om te proberen de verdachten nog te vinden. “We hebben niet de politie gebeld, hebben we eigenlijk niet aan gedacht,” werd er verklaard. Met een paar meldingen op zak is de boa nog achter de melding aan gegaan, maar het mocht niet baten.

Kinderpolitie
Elk donkere dagen seizoen gaat agente Janita de Ronde de basisscholen op Goeree-Overflakkee langs om een gastles te geven over veiligheid in huis en op straat. Deze gastlessen worden per dorp afgesloten met een begeleid buurtpreventierondje. “Ik krijg bij die rondes wel altijd heel veel hulp van Leen Prinsen,” vertelt Janita. “Hij heeft heel lang als vrijwilliger bij de politie gezeten en gaat nu elk jaar zo’n acht keer mee met een avond als deze. Dat vind ik zó fijn.”

Inbraakgolf
Vorige week werd er door de politie via GO-alert bekend gemaakt dat er een inbraakgolf is op Goeree-Overflakkee. ‘Het gaat om woninginbraken over heel Goeree-Overflakkee. Dit gebeurt vooral in de vooravond en aan de achterzijde van de woning. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een breekvoorwerp,’ zo stond er in het bericht. Ook Janita vraagt iedereen goed op te letten; “Zonder melding kunnen wij niets. We kunnen niet overal tegelijk zijn en zien helaas ook niet alles. Dus als u iets ziet gebeuren, maak alstublieft een melding, dan kunnen wij ermee aan de slag”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen